Турска и Немачка на различитим странама због Јермена

Поводом обележавања стоте годишњице погрома Јермена, Турска и даље не прихвата термин "геноцид" за масовна убиства Јермена у Првом светском рату, док је Немачка одлучна у употреби тог термина.

Турци деле бол са Јерменима чији су родитељи и дедови убијени у Отоманском царству током депортације 1915. за време Првог светског рата, саопштио је турски премијер Ахмет Давутоглу, поводом стоте годишњице те трагедије, преноси Танјуг

Ипак, Јермени сматрају та масовна убиства геноцидом, што је термин који Турска константно одбија.

Давутоглу је у свом данашњем саопштењу још једном поновио како Турска не прихвата реч "геноцид" као дефиницију за убијање Јермена у Првом светском рату.

"Свести све на једну реч, бацити генерализацијом одговорност само на турску нацију је правно и морално проблематично", истиче Давутоглу.

С друге стране, немачки Бундестаг је одлучан да употреби термин "геноцид" у резолуцији којом обележава стоту годишњицу погрома Јермена у Турској, а немачка влада је данас објавила како то подржава, преноси АП.

У нацрту резолуције о којој ће немачки парламентарци дискутовати у петак, стоји да је судбина Јермена "пример историје масовних уништења, етничког чишћења, прогона и геноцида који на тако страшан начин обележавају 20. век".

У резолуцији би се такође нагласило како је Немачка свесна "јединствености" нацистичког холокауста.

Немачка влада се досад уздржавала од тога да убијање 1,5 милиона Јермена у Турској током Првог светског рата назове геноцидом. Међутим, након консултација између посланика Бундестага и немачке владе о предлогу поменуте резолуције, владин портпарол Штефан Зајберт је објавио како влада подржава тај предлог.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи