Читај ми!

Убијен украјински новинар, Порошенко тражи истрагу

Председник Украјине Петро Порошенко затражио је брзу и транспарентну истрагу о убиству бившег посланика Партије региона Олега Калашњикова и новинара Олеса Бузине.

"Очигледно да су ти злочини догађаји исте врсте. Њихова природа и политички смисао су јасни, то је свесна провокација која воду тера на воденицу наших непријатеља. Она је усмерена на дестабилизацију унутрашње политичке ситуације у Украјини и дискредитацију политичког избора украјинског народа", рекао је Порошенко, а преноси Танјуг.

"Захтевам од полицијско-правосудних органа да у што краћем року пронађу починиоце и именују организаторе", додао је украјински председник.

Раније данас агенције су јавиле да је у Кијеву испред улаза у зграду у којој живи убијен познати украјински новинар и писац.

Олес Бузина (46) је погођен са четири хица из ватреног оружја, а један од метака погодио га је у главу, навела је УНН, додајући да је пуцано из аутомобила у покрету.

Портпаролка кијевске полиције Јулија Мусташ рекла је за РИА Новости да су Бузину убила двојица маскираних нападача.

Интерфакс је пренео изјаву саветника министра полиције и посланика Врховне раде (скупштине), Антона Герашченка, са његове странице на Фејсбуку да је аутомобил марке "форд" имао летонске или белоруске таблице, "али сигурно не украјинске".

"Очигледно да се лов на сведоке у предмету "антимајдан" наставља", написао је он.

Бузина је, наводи Интерфакс, у јануару постављен за главног уредника листа Севодња (Данас), чији издавач холдинг "Севодња мултимедија" улази у групу СКМ бизнисмена Рината Ахметова.

Бузина је 11. марта изјавио да напушта ту функцију због цензуре и одсуства овлашћења.

РИА Новости Украјина наводи да је подржавао федерализацију и двојезичност у Украјини, а западни медији да је био проруски настројен.

Агенције подсећају да је ово друго убиство за последња 24 сата, након што је синоћ убијен Олег Калашњиков, бивши посланик Раде из Партије региона, на чијем је челу некада био свргнути председника Украјине Виктор Јанукович.

Међу главним верзијама за убиство Калашњикова, РИА Новости наводе да је повезаност са учешћем у покрету "Антимајдан" током промена власти у Украјини, убиство из користољубља и послови убијеног.

Та руска агенција пренела је и коментар руског председника Владимира Путина да су убиства Бузине и Калашњикова у Украјини политичка и да нису прва, али да то радије не примећују у Европи или Северној Америци.

Електронски медији су пренели и да је у ноћи 13. априла убијен саоснивач интернет-портала ПроУА и Обком новинар Сергеј Сухобок.

Кијевска полиција је саопштила да су одмах по убиству приведена двојица осумњичених који су у пијаном стању починили убиство за које се сазнало тек данас.

Полиција је навела да је Сухобок живео у викендици његовог пријатеља и да је неколико месеци имао конфликт са суседима, а да је у вечери убиства избила нова свађа и туча у којој је убијен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи