Читај ми!

Хилари Клинтон, други покушај

Желим да будем ваш шампион, поручила је Хилари Клинтон Американцима видео-снимком у којем је објавила да ће се кандидовати за председника САД.

На Твитер налогу намењеном председничкој кампањи Хилари Клинтон објављена је њена кандидатура, а затим и са личног Твитер налога.

"Обични Американци требају шампиона. Желим да будем такав шампион", рекла је Клинтонова у двоминутној видео-поруци и објавила на Твитеру, истичући да су се "Американци борили са тешким економским временима", али да је превага остала на страни оних који су на врху.

Информацију о кандидатури Клинтонове први су добили ветерани њене прве председничке кампање у којој је изгубила, на нивоу избора за страначког председничког кандидата, од садашњег председника САД Барака Обаме.

Клинтонова жели да буде прва америчка председница, а сматра се да има шансе да на функцији наследи Обаму, свог ривала из 2008. године са којим је касније сарађивала у власти као државна секретарка САД.

Очекује се да ће она ускоро посетити федералне државе у којима се прво гласа, попут Ајове и Њу Хемпшајeра.

Њени сарадници су се већ састали са Џејмсом Демерсом, лобистом чија је подршка Обами у великој мери уништила претходни покушај Хилари Клинтон да се дочепа Овалне канцеларије у Белој кући.

Асошијетед прес је недавно јавио да Хилари Клинтон у кампањи намерава да се фокусира на мање скупове. Њен тим настоји да је доведе у директан контакт са гласачима у америчким државама, а да се избегну помпезни, велики скупови. Циљ је да у центру кампање буду гласачи, а не толико Клинтонова сама, навеле су западне агенције.

Стратегија је усмерена на оно што сарадници Клинтонове виде као њено најјаче оружје, а то је да је добра у малим групама и у конверзацијама "један на један".

Републиканци, који рачунају да ће Америка после два мандата Барака Обаме изабрати некога из њихових редова, имаће приличан арсенал оружја у нападима на Хилари Клинтон, пре свега јер је као државни секретар "угрозила" односе са Израелом, неуспешно покушала да "ресетује" односе са Русијом и, на крају, није успела да спречи убиство америчког амбасадора у Бенгазију.

Агенције напомињу да међу демократама највеће шансе да буду изабрани за председничког кандидата имају Хилари Клинтон и актуелни потпредседник САД Џозеф Бајден, који се још није изјаснио.

У Републиканској странци највеће шансе за номинацију за председничког кандидата имају гувернер Флориде Џеб Буш, брат бившег председника Џорџа В. Буша, гуверенер Њу Џерсија Крис Кристи, сенатори Марко Рубио (Флорида) и Ренд Пол (Кентаки), гувернер Висконсина Скот Вокер, бивши гувернер Арканзаса Мајк Хаклби, конгресмен Пол Рајан (Висконсин) и писац и пензионисани неурохирург Бен Карсон, једини црнац међу њима.

Клинтонова је трећи јачи кандидат који је званично саопштио председничке аспирације. Пре ње, то су претходних седмица урадили републикански сенатори Ред Круз и Ренд Пол.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво