Пјонгјанг тестирао противбродску крстарећу ракету

Уочи предстојећих пролећних маневара САД и Јужне Кореје, Северна Кореја тестирала је нову противбродску крстарећу ракету.

Тиме је демонстрирана повећана способност иначе застареле севернокорејске морнарице, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Северна Кореја има обичај да појачава тензије уочи таквих војних вежби, мада је ове године Пјонгјанг понудио да суспендује нуклеарне пробе уколико би Вашингтон отказао маневре са јужним суседом.

У севернокорејским медијима приказано је како лидер те земље Ким Џонг Ун надгледа тестирање нове ракете за коју је речено да је домаће производње и да ће довести до значајних промена у одбрани територијалних вода.

По речима Џефрија Луиса, са калифорнијског Института за међународне студије Монтереј, нова севернокорејска ракета изгледа идентично као руска противбродска крстарећа ракета КХ-35, која лети великом брзином неколико метара изнад воде.

Приликом прошломесечних севернокотрејских поморских војних вежби је истицано како се развијају нова противбродска средства са циљем борбе против америчких носача авиона.

Током последњих годину дана севернокорејски званичници су често одлазили у посету Русији, а у мају би прву званичну државну посету Москви требало да учини и Ким Џонг Ун.

"Дизајн нове ракете изазива питање о томе да ли је, када и под којим условима Москва можда асиситирала Северној Кореји у развијању овог система", истиче Џефри Луис.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво