Читај ми!

"Очекујемо од Србије неке храбре одлуке"

Отправник послова украјинске амбасаде Микола Џигун каже за РТС да је та земља задовољна ставовима које је Србија изнела уочи председавања ОЕБС-у. Не сматрамо да ће традиционално пријатељство Србије и Русије представљати проблем, каже Џигун. Ипак, напомиње да су санкције Русији начин да се поштује међународно право и од Србије очекује "неке храбре одлуке".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је као један од главних циљева српског председавања ОЕБС-у изнео смиривање ситуације у Украјини. Микола Џигун је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Кијев веома цени такав став, као и став да ће председавање Србије бити транспарентно и непристрасно.

Приликом посете Кијеву, подсећа украјински дипломата, Дачић и његов домаћин, министар спољних послова Украјине Павле Климкин, сагласили су се да треба поштовати мировни план украјинског председника Петра Порошенка, као и договор из Минска.

Отправник послова Амбасаде Украјине не сматра да ће традиционално пријатељство Србије и Русије представљати проблем у сагледавању украјинске кризе.

Србија је подржала територијални интегритет Украјине, а ми нисмо и не планирамо да признамо независност Косова, подсећа Џигун и наглашава да је веоме важно да се поштује међународно право.

Како каже, битно је да Русија поштује границе и да руско руководство "схвати последице својих неодговорних одлука".

Коментаришући одлуку Београда да не уводи санкције Русији, Џигун је рекао да "тешко да постоји други начин да се поштује међународно право".

"У том смислу, очекујем од Србије неке храбре одлуке, важно је да се схвати да ово није туђи проблем, ово је преседан за све", каже украјински дипломата.

Када је о билатералним односима Украјине и Србије реч, Џигун подсећа да је у протеклој години порасла робна размена.

Постоји простор за даљи раст и Украјина је, каже, веома заинтересована да са Србијом потпише споразум о слободној трговини.

"Између нас постоји блискост, Украјина је православна земља и осећамо повезаност у словенском духу. То не сме да се занемари и мора да се негује. Бићемо увек заједно јер смо 'превише исти'", закључио је украјински дипломата.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво