Читај ми!

Пјонгјанг најављује јачање "нуклеарне моћи"

Северна Кореја најавила је да ће појачати свој нуклеарни потенцијал у одговору на непријатељску политику Вашингтона, истичући да је очигледно како САД намеравају да изврше инвазију на ту земљу под изговором њеног кршења људских права.

Неке земље чланице УН апеловале су у четвртак на Савет безбедности да размотри извођење Северне Кореје пред Међународни кривични суд због злочина против хуманости, на основу извештаја УН објављеног у фебруару.

Пошто је намера САД да изврши инвазију на Северну Кореју постала очигледна "идеја денуклеаризације Корејског полуострва више није валидна", саопштио је портпарол Министарства спољних послова Северне Кореје за агенцију КЦНА, преноси Танјуг.

Додао како ће напори да се ојача одбрамбена војна моћ Северне Кореје бити удвостручена.

Поменуто истраживање УН ситуације у Северној Кореји резултирало је извештајем о раширеним злоупотребама, укључујући затвореничке логоре, систематска мучења, изгладњивања и убијања, које се могу поредити са злоделима из нацистичке ере.

Мало је вероватно да би то могло да доведе до реаговања Међународног кривичног суда јер би Кина највероватније употребила вето како би то спречила.

Северна Кореја је досад извела три нуклеарне пробе, а верује се да располаже материјалом за дванаестак атомских бомби, али да још не располаже технологијом за инсталирање нуклеарних глава на крстареће ракете.

Понуда за заједничку истрагу о нападу на "Сони"

Северна Кореја је предложила и покретање заједничке истраге са САД у вези са хакерским нападом на продуцентску кућу "Сони", тврдећи да нема ништа са тим инцидентом.

"Пошто САД шире неосноване оптужбе и клевећу нас, предлажемо заједничку истрагу у вези са овим инцидентом", навео је портпарол министарства.

Како је истакао портпарол министарства, Пјонгјанг има начина да докаже да тај иницидент није имао никакве везе са Северном Корејом, "без тортуре коју је користила ЦИА, пренела државна агенција КЦНА.

Неименовани портпарол је упозорио  да ће бити "озбиљних последица" уколико Вашингтон не пристане на заједничку истрагу и настави да оптужује Северну Кореју.

САД су у петак оптужиле Северну Кореју за хакерски напад на компанију "Сони Пикчерс", због филма "Интервју", који је разгневио Пјонгјанг.

Амерички филм "Интервју" је комедија о завери ЦИА да изврши атентат на севернокорејског лидера.

"Сони пикчерс" је одустао од пуштања филма након напада анонимних хакера, који су подсетили на терористичке нападе на САД 11. септембра 2001. године, у претњама упућеним биоскопима који би филм приказивали.

У саопштењу ФБИ наводи се да су у сајбер нападу коришћени инструменти и инфраструктура слични ранијим активностима Северне Кореје.

Раније данас огласили су се кинески државни медији, који су оштро критиковали америчку пародију о Северној Кореји као последицу "безосећајне културне ароганције".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво