Окончани протести у Хонгконгу

Први човек локалне власти у Хонгконга Леунг Чун-јинг прогласио је крај вишенедељних протеста, током којих су демонстранти тражили измену изборне регулативе.

На централном месту окупљања демонстраната полиција је уклонила и последњи, трећи камп у коме су биле подигнути шатори и барикаде којима су у протекла два и по месеца блокирали саобраћај, преноси Танјуг.

"После уклањања кампа у централном дистрикту, епизода са илегалном окупацијом је после више од два месеца завршена", рекао је Леунг.

Истакао је да су демонстранти изазвали "озбиљне губитке" локалној економији и угрозили владавину права, преноси АФП.

Полиција је упозорила мањи број преосталих демонстраната да "моментално напусте" улицу која је до прошлог четвртка врвела од активиста, подсећа АП.

Они су узвратили повицима - "Ми ћемо се вратити" и поновили свој захтев са почетка протеста да Леунг мора да поднесе оставку.

Власти су прошлог четвртка прво затвориле главни и највећи камп демонстраната у самом срцу азијске финансијске престонице.

Тада је ухапшено 249 људи који су одбили да оду са улица, али су убрзо пуштени из притвора.

Лидери демонстрација поручили су да ће ипак наставити са кампањом грађанске непослушности, али другим методама којима ће извршити притисак на владу Хонгконга да уведу, како тврде, демократска правила за избор првог човека града на изборима 2017. године.

Посланик Фернандо Чеунг, који је учествовао на демонстрацијама, каже да затварање кампа не значи крај грађанске непослушности.

"У скупштинском савету даћемо све од себе да се одупремо и то путем кампање несарадње", рекао је он и додао да ће се то односити на неподржавање буџета и владине изборне реформе.

Демонстранти су протестовали због ограничења Пекинга на прве изборе за лидера Хонгконга, државе-града који је посебан административни регион Кине. Избори треба да буду одржани 2017. године.

Демонстранти нису успели да добију никакве уступке од владе Хонгконга, па ни да лидер локалне власти поднесе оставку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво