Британци траже цензурисане делове извештаја ЦИА

Парламентарни комитет, који истражује могуће везе Британије са мучењем притвореника, затражиће приступ цензурисаним деловима извештаја америчког Сената о контроверзним методама испитивања које је спроводила ЦИА над осумњиченима за тероризам, саопштио је председавајући тог тела.

Ова вест долази у јеку све већег броја питања да ли су британске обавештајне службе користиле информације до којих је ЦИА долазила бруталним и неодобреним методама у годинама после терористичких напада на Њујорк и Вашигтон 11. септембра 2001. године, јавио је АФП, преноси Танјуг.

Британски министар одбране Мајкл Фалон изјавио је да кључне фигуре у лабуристичкој влади у то време, укључујући бившег премијера Тонија Блера, треба да одговоре на та питања.

"На министрима у тој влади је да дају одговоре за своје деловање", рекао је Фалон за Сандеј телеграф.

Председавајући Обавештајног и безбедносног комитета британског парламента Малком Рифкајнд изјавио је да ће затражити приступ тајним деловима америчког извештаја, али да није уверен да ће исход бити позитиван.

Британска влада је прошле седмице саопштила да су британски обавештајци разговарали са својим колегама у САД око уклањања неких делова из извештаја Сената, додајући да је то учињено из "безбедносних разлога", а не да би се прикрила некаква улога коју је Британија имала.

Рифкиндов комитет већ спроводи истрагу да ли су британски обавештајни агенти били умешани у лоше поступање према притвореницима.

Према извештају Комитета америчког Сената објављеном у уторак ЦИА је крила од Беле куће и јавности бруталне методе испитивања осумњичених за тероризам.

Британске стране и домаће обавештајне службе, МI-6 и МI-5, годинама су оптуживане за сарадњу на лошем поступању према притвореницима, што су оне демантовале.

Истрага коју је предводио судија Питер Гибсон, а коју је покренуо премијер Дејвид Камерон, показала је прошле године да су британски шпијуни имали сазнања о лошем поступању САД према осумњиченима за тероризам.

Његова сазнања испитују Обавештајни и безбедносни комитет британског парламента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво