Читај ми!

Захтеви да агенти ЦИА одговарају због тортуре

Званичници УН поручују, поводом извештаја Сената САД о мучењу притвореника које је спроводила ЦИА, да се мора судити свима који су одобрили и спровели тортуру. Едвард Сноуден каже да су САД починиле "неопростиве злочине". Дик Чејни оцењује да је извештај Сената "пун бесмислица". Москва позвала Вашингтон да објави и преостале податке о кршењима људских права.

Високи комесар УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин поручио је да се мора судити свим америчким званичницима и агентима ЦИА који су одобрили и спровели тортуру. Амерички сенат је у уторак објавио резултате петогодишње истраге поводом навода о методама мучења које је после 11. септембра 2001. године спроводила ЦИА.

Истакао је да је по међународном праву "кристално јасно" да Сједињене Америчке Државе, које су 1994. године ратификовале Конвенцију о забрани тортуре, сада имају обавезу да обезбеде да прекршитељи буду позвани на одговорност.

"У свим земљама – ако неко почини убиство, суди му се и заврши у затвору. Ако силује или пљачка, суди му се и заврши у затвору. Ако неко нареди, омогући или почини тортуру – што је признато као озбиљан међународни злочин – не може му се једноставно омогућити некажњивост због политичке подобности", рекао је Зеид Раад ел Хусеин, преноси Танјуг.

Ројтерс, такође, преноси Ел Хусеинову изјаву да, када је реч о случајевима тортуре, не би требало да буде некажњивости нити застаревања.

Конвенција о тортури забрањује такав третман и не дозвољава никакве изузетке, чак ни у случају рата, истакао је Ел Хусеин у саопштењу које је објавио поводом Дана људских права.

"Конвенција никога не заобилази – ни мучитеље, ни политичаре, нити званичнике који дефинишу политику или издају наређења", истакао је Ел Хусеин.

Према његовим речима, чињеница да земља као што је САД тако јасно потврди да је недавно примењивала мучење, представља снажан подсетник да треба учинити "много, много више да бисмо га свуда елиминисали".

"То је била истина и у најбољим временима, а посебно у периоду раста међународног тероризма, када се појавила тенденција да се склизне у ту праксу, описану ублажним изразима, чак и у земљама где је она јасно стављена ван закона", додао је Ел Хусеин.

УН неће прихватити "не" као одговор

Специјални известилац за тортуру у УН Хуан Мендез рекао је да Уједињене нације неће прихватити "не" као одговор и свако појединачно мучење над осумњиченима које је спроводила ЦИА мора да буде истражено.

Извештај који је објавио Амерички сенат коначно је приморао Пољску да призна да је на њеној територији био тајни амерички затвор, навела је Раша тудеј, преноси Танјуг.

Бивши пољски председник Александар Квашњевски тврди, међутим, да пољски званичници нису били информисани о тактикама мучења које су се у том затвору користиле.

Хуан Мендез сматра да земље које су умешане у тортуре припадника ЦИА треба да спроведу сопствену "искрену, непристрасну" истрагу и то не само Пољска већ и многе друге земље које су сарађивале у "овој неморалној, нефер и незаконитој пракси".

"Мало је теже поверовати да председник Пољске, који је признао да је дозволио коришћење тајних притворских центара ради ванредних испитивања, није знао шта се тамо догађа", рекао је Мендез.

"Због чега би неко био одведен у тајни притворски центар, ако не да би био мучен?", упитао је Мендез.

Рекао је да ће сва надлежна тела УН као и он сам инсистирати на истрази, кривичном гоњењу као и кажњавању сваког појединачног чина тортуре.

"Инсистираћемо на томе. Нећемо прихватити 'не' као одговор", рекао је Мендез за Рашу тудеј.

Сноуден: ЦИА чинила неопростиве злочине

Бивши агент америчке Агенције за националну безбедност Едвард Сноуден изјавио је да су Сједињене Америчке Државе починиле "неопростиве злочине".

Сноуден се у среду укључио видео-линком на конференцију у Паризу у организацији Амнести интернешенела, рекавши да је "дубоко ожалошћен и прилично љут" због онога што је прочитао у извештају Сената, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

"Истрага Сената и извештај који су објавили изузетни су из више разлога. Све што смо чинили у оквиру овог програма је неопростив злочин. Видели смо појединце који су изгубили живот због третмана који су имали у оквиру програма за мучење", навео је Сноуден.

Сноуден је запитао – уколико САД дозвољавају такве методе и не обазиру се на њих, шта то може да значи за друге тоталитарне државе у Азији, Африци и другим земљама широм света.

Навео је да у Москви, где ужива азилантски статус, живи "обичним животом" и да се вози метроом.

Русија тражи да САД објави преостале податке

Москва је саопштила да је амерички извештај о тортури затвореника "шокантан" и позвала Вашингтон да објави и преостале податке о кршењима људских права.

Како је пренео АФП, Русија је такође саопштила да САД нису оличење демократије.

"Објављени подаци су најновији доказ грубог и систематског кршења људских права које спроводе америчке власти", рекао је изасланик за људска права руског Министарства спољних послова Константин Долгов, јавља АФП, преноси Танјуг.

Долгов је навео да је највећи део извештаја и даље остао поверљив и позвао међународне активисте за људска права да изврше притисак на САД да објаве све информације о кршењима права које је Вашингтон чинио у оквиру "рата против тероризма", наводи АФП.

У изводу из ширег извештаја Сената који је још под ознаком тајности наводи се да је ЦИА спроводила "брутална" испитивања осумњичених наводних сарадника Ал Каиде после терористичких напада 11. септембра у САД, и да је обмањивала друге званичнике о томе шта је радила.

У извештају се наводи да подаци које је ЦИА на овај начин сакупила нису ни довели до информација које би спречиле било какве претње.

Поред методе поливања водом која изазива осећање гушења, познате као "вотербординг", методе које су користиле САД укључивале су ударање затвореника о зид, држање затвореника изолованим у дужем периоду и претње смрћу.

ЦИА је своје акције у годинама после напада 11. септембра бранила рекавши да су њима спасени животи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи