Читај ми!

Либија, ослобођен отети Италијан

Италијански инжењер Ђанлука Салвијато, који је отет у Либији у марту, ослобођен је и синоћ је авионом долетео кући, саопштило је италијанско Министарство спољних послова.

Није саопштено како је Ђанлука Салвијато (48) ослобођен само неколико дана после ослобађања другог Италијана Марка Вализе (54) који је био талац четири месеца, јавља Танјуг.

Либијски безбедносни извори су за АФП рекли да је Вализа ослобођен након што је отмичарима плаћена откупнина од око милион евра.

Салвијато је отет 22. марта у Тобруку, који се налази близу египатске границе, где је радио за италијанску грађевинску фирму "Енрико Раванели", на пројекту канализације.

Владао је велики страх за његово здравствено стање, зато што је дијабетичар, а лекови које мора редовно да узима пронађени су у аутомобилу из кога је отет.

Међутим, његова мајка Ђелзомина Салвијато је данас изјавила да је њен син добро.

"Када сам то чула толико сам плакала и онда сам, коначно, могла мирно да спавам. Ноћна мора је завршена", рекла је она италијанској агенцији АНСА.

Спремност Италије да плаћа откуп за своје држављани које су отети представља контроверзно питање за неке савезнике из НАТО, превасходно Велике Британије и САД, који тврде да се тиме отмичари само охрабрују да наставе са отмицама и да се новац од откупа може употребити за финансирање терористичких напада.

После Салвијатовог ослобађања не зна се судбина још четири италијанска држављана у зонама сукоба.

Хуманитарне раднице Ванеса Марцуло и Грета Рамели нестале су у јулу ове године у Сирији, где је у јулу 2013. отет и језуитски свештеник Паоло дал Ољо.

Још један хуманитарни радник - Ђовани ло Порто нестао је у племенском подручју дуж пакистанско-авганистанске границе у јануару 2012.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво