ЕУ и САД забринути о војним појачањима у Украјини

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изразила је забринутост због извештаја о војним појачањима у областима под контролом проруских активиста. Позвала Русију да спречи даље покрете "трупа, наоружања и опреме". И Бела кућа изразила велику забринутост.

Најновији извештаји Специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини о конвојима у областима које држе сепаратисти са значајном количином тешког наоружања, тенкова и трупа без обележја који се крећу ка западу су веома забрињавајући, наводи Могерини у саопштењу.

"Истовремено стижу и извештаји о јакој артиљериској ватри из града Доњецка и све интензивнијим покретима трупа током протекле недеље", упозорила је она.

Висока представница је позвала све стране у сукобу да поштују протокол из Минска којим су се обавезале на прекид ватре и дијалог у циљу налажења политичког решења за украјинску кризу.

Бела кућа је изразила велику забринутост због извештаја о војним појачањима у областима на истоку Украјине под контролом проруских активиста, уз упозорење да би "сваки евентуални покушај сепаратиста да заузму нове територије представљало отворено кршење мировног споразума".

"Веома смо забринути због интензивираних сукоба на истоку Украјине, као и многобројних извештаја да сепаратисти, који имају руску подршку и оружје, премештају велике конвоје тешког оружја и тенкова на прве линије сукоба", изјавила је портпарол америчког Националног савета за безбедност Бернадет Михан, а пренела агенција АФП.

Посматрачи ОЕБС изразили су синоћ забринутост пошто су били сведоци присуства необележене колоне тенкова, артиљеријских топова и бораца у камионима како се премештају кроз источну Украјину под контролом проруских снага.

Јучерашњи извештај ОЕБС уследио је дан пошто је украјинска војска саопштила да је приметила велику колону тенкова и другог тешког наоружања да улази у земљу из Русије, у делу границе која је под контролом побуњеничких бораца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара