Читај ми!

Кијев: Руски тенкови на истоку Украјине

Украјинске власти су саопштиле да су на исток Украјине из Русије ушла 32 тенка са артиљеријским оружјем и војницима, али и да је у том делу земље у последња 24 часа страдало пет војника. САД не може да потврди руски војни упад у Украјину.

Портпарол украјинске војске Андриј Лисенко рекао је да су 32 тенка, 16 хаубица и 30 војних камиона "камас" с војницима ушли у Украјину из Русије, преноси Бета.

Навео је да је је "још један конвој камиона који превози три радио-станице прешао границу код прелаза Изварин", под контролом сепаратиста.

"Пет војника је убијено а још 16 особа рањено је у последња 24 часа у тој области", додао је Лисенко.

Међутим, Сједињене Америчке Државе саопштиле су да не могу, засад, да потврде извештаје о руском војном упаду на територију источне Украјине, као што тврди влада у Кијеву.

Портпарол Стејт департмента Џен Псаки рекла је да су руски тенкови, оклопна возила и камиони виђени у четвртак на око 25 километара од границе с Украјином, пренела је агенција АФП.

Раније је председник Русије Владимир Путин сазвао оперативну седницу руског Савета безбедности због погоршања ситуације у Донбасу.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је новинарима да се на седници Савета безбедности у Москви није говорило само о Украјини.

"Размотрена су социјално-економска питања, међународна питања као и погоршање ситуације у Донбасу, пошто оружане снаге Украјине не поштују режим прекида ватре", рекао је Песков, пренео је Глас Русије.

У међувремену, стални руски представник у ОЕБС-у Андреј Келин оптужио је централне власти у Кијеву да се не придржавају ни протокола ни меморандума из Минска, као ни саопштења из Женеве у свим њиховим деловима, преноси Тас.

Гранатирање Доњецка и тенковски напад на град Јасиновата, на истоку Украјине, представља кршење споразума из Минска и Женеве, рекао је Келин.

Подсећајући да су у гранатирању Доњецка страдали дечаци у школском дворишту, Келин је изнео захтев за темељном истрагом тог догађаја.

Истакао је да ни ОЕБС, ни његова Посматрачка мисија још нису изнели никакве детаље о том трагичном догађају.

У извештају ОЕБС-а од 5. новембра, објављеном данас, нема информација о гранатирању школе, већ се само помиње како су чланови Мисије током дана "на махове чули интензивно гранатирање у северним предграђима Доњецка, у близини аеродрома".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво