Читај ми!

Кијев уводи пасошку контролу на истоку земље

Сви грађани који буду улазили или излазили са територије коју на истоку земље контролишу проруске снаге мораће да покажу своје пасоше, саопштиле власти у Кијеву. Проруске снаге припремиле нову верзију мировног плана. У једном предграђу Доњецка дошло до сукоба, рекао извор проруских снага.

Тај пропис, који је увела украјинска Управа царина, има за циљ да изолује регион под контролом проруских снага, јавила је агенција АФП, а преноси Танјуг.

Како наводи француска агенција, то ће практично постати унутрашња граница на територији Украјине.

Украјинским грађанима ће бити дозвољено да путују у и изван овог подручја "под условом да покажу пасоше", стоји у саопштењу Управе царина.

Страни држављани биће послати на контролне пунктове "како би се утврдила сврха њихове посете" и они ће морати да "покажу пасош или одговарајућу визу", додаје се у саопштењу.

Украјински званичници наводе да ће режим пасошке контроле бити примењен на подручје које влада означава као место "антитерористичке операције", не прецизирајући његове тачне границе.

Украјински званичници истичу да то не значи да власти напуштају исток земље, већ да јачају своју одбрану у рату против проруских снага.

"Ово је украјинска територија, али узимајући у обзир да је екстремисти тренутно контролишу, ми морамо да спроведемо неопходне контроле", рекао је саветник шефа Управе царина Сергеј Астахов.

"Ово је, такође, повезано са чињеницом да наоружани Руси слободно улазе на ове територије преко контролних пунктова на украјинско-руској граници које контролишу екстремисти. Ми морамо да предузмемо мере како они не би ишли преко зоне антитерористичких операција", додао је Астахов.

Ово је друга значајна најава за два дана о плановима владе у Кијеву да изолује регион под контролом проруских снага од остатка земље.

Украјински премијер Арсениј Јацењук је у среду саопштио да ће исплата накнада и социјалних давања, укључујући пензије, бити обустављена у областима под контролом проруских снага.

У међувремену, у једном предграђу Доњецка дошло је до сукоба, пошто су владине снаге тамо распоредиле тенкове, рекао је извор проруских снага у Доњецку за агенцију РИА Новости, преноси Танјуг.

"Низ тенкова ушао је у Јасиновату, околне области су гранатиране", додао је тај извор.

До сукоба је дошло дан пошто су званичници Кијева поновили своје обећање о прекиду ватре на истоку земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара