Републиканци освојили већину у Сенату

На такозваним међуизборима у САД републиканци су освојили већину у Сенату, тако да сада контролишу оба дома Конгреса. Успех републиканаца објашњава се незадовољством гласача америчким председником Бараком Обамом.

Републиканци су ојачали и своју већину у Представничком дому, довевши је готово на историјски ниво из времена администрације такође демократског председника Харија С. Трумана, крајем четрдесетих година прошлог века, преноси Бета.

После овог пораза демократа, Обама ће последње две године свог другог мандата провести владајући с Конгресом који у потпуности контролишу његови опоненти, одлучни да блокирају његову политику.

Републиканци су освојили најмање седам нових места у Сенату која су до сада држали демократи, док демократи нису успели да уграбе ниједно место које су држали републиканци. То потоњима обезбеђује најмање 52 места у Сенату који има 100 места.

Они су, такође, на путу да достигну а можда и престигну 246 места колико су држали у Представничком дому у Труманово доба.

"Осећамо се понизно пред одговорношћу коју нам је амерички народ доделио, али ово није време за славље", саопштио је Џон Бејнер, лидер републиканске већине у Представничком дому.

"Време је да влада почне да показује резултате и налази решења за изазове с којима се наша земља суочава, почев од још увек посрћуће економије", додао је Бејнер.

Републиканци су победили и у две важне гувернерске трке, једну на Флориди и другу у Високонсину, где су демократе мислиле да имају солидне шансе за успех.

И демократе су имале неколико светлих тачака, али њихове наде да ће губици бити минимални потпуно су усахле пред силовитим налетом републиканаца. Демократе су доживеле поразе чак и у својим традиционалним упориштима, а на руку им није ишла ни све распрострањенија апатија међу гласачима.

Негативан фактор је и низак рејтинг председника Обаме међу гласачима - његову политику тренутно одобрава око 40 одсто Американаца. Ту је и нелагода гласача у вези с претњом терористичке организације Исламска држава, опасношћу од епидемије еболе и стагнација економије.

Обећавајући привредни показатељи попут пада стопе незапослености и јефтинијег бензина нису помогли председниковим демократама који као по правилу губе места у Конгресу у међуизборима, названим тако што се одржавају између председничких избора, тачно на пола пута.

Међу републиканцима који су поново изабрани јесте вероватно будући вођа сенатске већине - Мич Меконел из Кентакија.

Гласачи су гладни новог руководства. Желе да имају разлога да се надају, рекао је Меконел.

Одлазећи вођа сенатске већине, демократа Хари Рид рекао је: "Порука гласача је јасна: Желе да радимо заједно".

Републиканска контрола над Сенатом извесно ће резултирати снажним нападом те странке на буџетске дефиците и новим притиском на демократе да пристану на значајне промене закона о здравственој заштити - једним од главних Обаминих достигнућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво