Читај ми!

Договор из Минска на климавим ногама

Укидање специјалног статуса за Луганск и Доњецк данас је главна тема у Кијеву. Петро Порошенко разматра нове начине борби на истоку земље. Федерика Могерини упозорава да треба учинити све да се очува споразум из Минска, јер "неки нови дијалог можда не би био могућ".

Председник Украјине Петро Порошенко сазвао је хитан састанак шефова безбедносних служби како би размотрили нове начине борбе на истоку, после недељних избора у Доњецку и Луганску.

Кијев сматра да би то могло довести до новог хладног рата у постсовјетској Европи, јер је у питању нова претња територијалној целовитости Украјине, која је у марту већ изгубила Кримско полуострво.

Порошенко је у саопштењу осудио "сепаратистичке изборе на истоку земље" и поновио да је Русија прекршила договор из Минска, јавио је Радио Слободна Европа, преноси Фонет.

Савет за националну безбедност данас ће разматрати и укидање закона о "специјалном статусу" Луганска и Доњецка усвојеног у септембру, према којем та подручја уживају ширу аутономију током три године.

Званичници у "Луганској Народној Републици" кажу да нису забринути због намере да им се укине специјалан статус. "Нема проблема. Тај закон нам ионако не одговара", рекао је председник Народног савета Алексеј Карјакин, пренела је агенција Тас.

У међувремену, шеф украјинске дипломатије Павло Климкин каже да власти у Кијеву намеравају да "поврате" подручја на истоку Украјине. "Неки региони у источној Украјини су у ствари под контролом проруских терориста и руских војника. Међутим, то су украјинска подручја и ми ћемо их повратити", рекао је Климкин у интервјуу за Билд.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки упозорила је Москву да би признавање избора у Доњецку и Луганску само водило Русију у још већу изолацију.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је након избора на истоку Украјине упозорила да сада треба учинити све да се очува мала нада из договора Русије и Украјине у Минску, зато што неки нови дијалог можда не би био могућ.

У интервјуу за пољску Газету виборчу, Могеринијева је заговорнике оштријих санкција упозорила да су санкције Русији делотворне на економском плану, али да остаје отворено питање како оне утичу на политичке одлуке Москве.

Могеринијева је нагласила да у Кијеву има много политичке воље да се реализује договор из Минска, а да ЕУ мора хиљаду, сто хиљада пута да проверава колико те воље има у Москви пре него што констатује да је договор мртав.

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је касније да тренутно нема дискусије о новим санкцијама против Русије. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се