Читај ми!

Џихадисти у Абу Граибу, Багдад на нишану

Исламска држава преузела контролу над кључним ирачким градовима у западној провинцији Анбар. Овонедељна офанзива довела их је на неколико километара од Багдада. Утицај Исламске државе се већ протеже од Фалуџе преко Абу Граиба до Јусуфија, багдадског предграђа. Aуто-пут који повезује те локације за сада је у рукама владе, као и затвор у Абу Граибу.

Милитанти Исламске државе и њени племенски савезници владају Анбаром од изненадне офанзиве прошлог децембра, али протекла недеља је била нарочито забрињавајућа, наводи Mcclatchydc.com. Први пут побуњеници су постали већина у Абу Граибу, граду који се граничи са периферијом Багдада.

Ирачки војник, који је пре два дана био у десетој дивизији у Абу Граибу, каже да исламисти контролишу улице и да војска не може да напусти своје седиште, нити да патролира улицама. Медији данас јављају и да је у Анбару погубљено шест војника, од којих су петорица били обучени као цивили.

Војници се суочавају са још једним проблемом. Тако је војник из Абу Граиба морао да користи лажну личну карту на којој пише да је сунит, будући да расте забринутост за припаднике шиита због бројних погубљења.

"Исламисти контролишу све осим војне базе и затвора. На само неколико миља су од Багдада", рекао је војник.

Стотинама километара западно, исламске снаге настављају да продиру у курдски град Кобан у Сирији, где се чини нереалним да ће Турска интервенисати како би зауставила продор.

Курдски званичници кажу да турска влада још увек није одговорила на њихове молбе за оружјем, а извештаји са турско-сиријске границе наводе да нема доказа да се турска припрема за акцију.

Присуство исламиста у Абу Граибу, каже један дипломата, довешће багдадски међународни аеродром на нишан џихадистима. Аеродром је значајан западним амбасадама и представља центар операција за америчке војне саветнике.

Милитанти су преузели контролу и над већим делом Хита, а затим су кренули ка самом граду Рамадију који је центар те провинције. Најмање 74 војника су убијена, а десетине се воде као нестале након што су џихадисти "прегазили" Хит.

Могуће је и да су напредовања у Хиту део припрема за напад на војну базу Асад која се налази у близини, а представља највећи војни објекат и главну базу за америчке војнике у Анбару. Извештаји показују да се број напада на ту базу повећава.

Највећу забринутост за војне саветнике са Запада представљају извештаји да се џихадисти слободно крећу Абу Граибом, који контролише западне прилазе Багдаду из Анбара, Јордана и Сирије.

Његов губитак озбиљно би ограничио могућност ирачке владе да пошаље појачања мањим базама које су још увек под контролом владиних снага, укључујући Рамади и Хадиту, као и базу Асад.

Утицај Исламске државе се већ протеже од Фалуџе преко Абу Граиба до Јусуфија, багдадског предграђа. Зо сада, ауто-пут који повезује те локације у рукама је владе, као и затвор у Абу Граибу, где су амерички војници злостављали ирачке затворенике у првим годинама рата у Ираку.

Али док влада распоређује све више снага како би оснажила своје присуство, Исламска држава контролише околне области.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво