Читај ми!

Зашто шкотски референдум брине Балкан

Предстојећи референдум у Шкотској о независности од Британије ствара бијазан да би могао да утиче на обнављање тензија на Балкану, оцењује британски спољнополитички аналитичар Џејмс Кер-Линдзи.

Линдзи каже да постоји забринутост у односу на то како би све ово могло да утиче на Балкан. "Несумњиво је да би могао да има утицаја на Босну, Македонију, Србију и Косово. Сигурно да постоји страх да би могао да води обнављању регионалних тензија", каже британски стручњак за Балкан у изјави Танјугу.

Кер-Линдзи каже да нема сумње да референдум има и "много шири утицај".

"Већ видимо да се Каталонија припрема за свој референдум о независности иако у овом случају не постоји сагласност шпанске владе за његово одржавање", наводи виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука.

Кер-Линдзи упозорава да референдуму у Шкотској "мора да се приступи веома пажљиво, јер ће људи хтети да знају зашто Шкоти имају право да гласају о независности, а они не".

"Ако је Шкотској дозвољено да постане независна земља, онда ће и друге заједнице и територије у Европи питати зашто њима није дозвољено да то исто ураде. То ће бити прави тест за националне владе", сматра Кер-Линдзи.

Подсећајући да је Европа замишљена као место на коме се брани демократија, овај аналитичар напомиње да "неће добро да изгледа ако се закључи да европске државе негирају ово право својим грађанима".

Коментаришући могући исход референдума, Кер-Линдзи каже да преовладава мишљење да ће Шкотска јасно да гласа против независности, али подсећа да последња истраживања показују да је однос између оних "за" и "против" независности много теснији од очекиваног.

"У овом тренутку, сви показатељи говоре да ће људи у већини да гласају за останак у заједници", напомиње он и додаје да "постоји веома мала могућност да се 19. септембра пробудимо и видимо да је дошао крај Британије каква је она сад".

Кер-Линдзи каже и да "нико не сумња да Шкотска може да буде независна земља, али питање је да ли јој је боље да остане у саставу Уједињеног Краљевства или да настави пут сама".

"Шкотска би брзо постала равноправна у међународној заједници"

Сматра да би самостална Шкотска постала равноправни члан међународне заједнице "убрзо после њеног проглашења независности", што је планирано за март 2016. године.

"Мислим да би приступила Уједињеним нацијама и придруженим органима и институцијама у року од неколико дана. Али, ипак остаје питање њеног чланства у ЕУ мада сам уверен да ће постојати политичка воља да се и то реши на мање компликован начин него што то неки тврде", наводи Кер-Линдзи.

Британски стручњак сматра да је реално очекивати да се воде паралелни процеси о изласку Шкотске из Британије и њеног пријема у ЕУ.

Кристоф Бендер, потпредседник Иницијативе за европску стабилност (ЕСИ), сматра да је случај Шкотске другачији од осталих.

"Тамо није било репресије над становништвом као на Косову, није интервенисала нека суседна држава као на Криму, није било рата као у Абхазији и Јужној Осетији", оценио је Кристофер.

У Шкотској нико не страхује од војне акције нити од страног уплитања, а Лондон је већ јасно ставио до знања да ће поштовати резултате референдума, наводи Бендер, оцењујући да ни са међународним признавањем не би било проблема.

"Све то чини Шкотску прилично другачијом од свих других недавних случајева отцепљења", оцењује Бендер уз закључак да је реч о "зрелом" начину решавања једног таквог питања.

Он примећује да су резултати анкета толико "тесни" да је тешко предвидети исход референдума.

"Нема лаког одговора на питање шта би било боље", рекао је Бендер, одговарајући на питање да ли би Шкотима било боље да се отцепе од Велике Британије или да остану у њеном саставу.

Током протеклих месеци, подсетио је Бендер, интензивно се дебатовало о различитим аспектима као што су економска и административна питања, али и питање чланства у ЕУ и колико би било тешко поново преговарати о чланству.

"Обе стране имају неке добре аргументе. Сада ће људи одлучити који од тих аргумената су им важнији", сматра Бендер и истиче да је добра страна у вези са референдумом то што, упркос љутим неслагањима међу Шкотима, и независност и останак у саставу Велике Британије могу да буду одрживе опције.

"Ниједна опција не представља реалну претњу ни по кога", закључује аналитичар ЕСИ, са седиштем у Бечу.

Његов британски колега подсећа да су односи између Шкотске и Енглеске одувек били веома компликовани. Кер-Линдзи каже да има пуно фактора који иду у прилог независности.

"Важан елемент је веома различита политичка култура која постоји између Шкота и Енглеза, а разлике су се годинама још више увећавале", каже британски аналитичар и подсећа и на друге факторе размимоилажења попут става према ЕУ.

Проевропска оријентација Шкотске

"Иако се не приказује често да су Шкоти проевропски оријентисани, јасно је да они имају много позитивнији став од Енглеза", каже Кер-Линдзи.

Он додаје да је прича у вези са референдумом око изласка Британије из ЕУ "сигурно забринула људе јер ће на сваком гласању Енглеска бити та која ће одлучити, а не Шкотска".

"Другим речима, Шкотска би могла да буде избачена из ЕУ, чак и ако би већина Шкота гласала за останак", објашњава он.

Кер-Линдзи наводи да је прича око независности везана и за питање контроле над сопстевним пословима.

"Вође кампање за независност су истакли да се не гласа о одвајању од Британије, већ о томе да имају могућност да сами доносе одлуке о властитој будућности", подсећа Кер-Линдзи.

Како истиче, у случају одвајања Шкотске, морало би много ствари да се "рашчисти", попут валуте коју би независна земља користила - да ли би остала на британској фунти или би увела нову валуту.

"Ту је и питање пензија, здравствених услуга, националног јавног сервиса, војске, националне имовине, амбасада...", наводи британски аналитичар нека од питања које би се нашла пред Лондоном и Единбургом и каже да ће то бити део "дугог процеса" и наводи случај бивше Југославије где нису сва питања решена.

"Веома је тешко са сигурношћу рећи шта ће се десити, али изгледа да нас чекају неки веома интересантни дани ако Шкотска следеће седмице гласа за независност", закључује британски стручњак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво