Читај ми!

Калифорнија, ванредно стање због земљотреса

Најмање 120 људи је повређено у јаком земљотресу који је погодио север Калифорније, јавља Си-Ен-Ен. Шест особа је у критичном стању, међу којима и једно дете. Без струје 10.000 домаћинстава. Проглашено ванредно стање у Заливској области.

Гувернер Калифорније Џери Браун прогласио је ванредно стање у деловима те америчке савезне државе који су јутрос погођени земљотресом јачине од 6,1 јединицу по Рихтеру, јавља Бета.

Гувернер је тражио од државних агенција да помогну у одговору на потрес чији је епицентар био око шест километара од градића Напа, у винарском делу Калифорније.

Од најмање 120 повређених, шесторо је у критичном стању, а међу њима је и једно дете.

Портпаролка болнице у Напи Ванеса Дегир рекла је да је углавном реч о посекотинама и уганућима, али да има и фрактура, прелома кука, као и случајева срчаног удара. За сада се не зна да ли су све повреде последице земљотреса, преноси Танјуг.

Шеф ватрогасне службе Напе Џон Каланан рекао је да је град исцрпео своје ресурсе у гашењу шест пожара, транспорту повређених до болнице, претресу кућа у потрази за евентуално заробљенима у њима и покушајима да санира цурење гаса, као и воде из неколико главних водоводних цеви, и реши проблеме са напајањем струјом.

У Напи и околини је, како је додао, више од 10.000 домаћинстава без електричне енергије.

У центру градића озбиљно су оштећене три историјске зграде и два тржна центра. Истражитељи су на терену, где покушавају да утврде ниво оштећења зграда, мостова и путева.

Земљотрес је погодио Заливску област рано јутрос по локалном времену, а његов епицентар био је на дубини мањој од 11 километара, око 10 километара југозападно од Напе, у винарском крају Калифорније, саопштио је Амерички геолошки завод.

Након главног потреса, уследило је више мањих.

Ово је у последњих 25 година најјачи земљотрес у обалском појасу Сан Франциска.

Та област се налази око 80 километара од Сакрамента и 50 километара североисточно од Сан Франциска, у којем се такође осетио земљотрес, најјачи који је погодио Заливску област од потреса из 1989. јачине 6,9, када је погинуло више од 60 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво