Читај ми!

Финска кутија за бебе

Финци имају нешто због чега им се диви цела Европа. Свако новорођенче има право на кутију пуну ствари потребних беби у првим месецима живота, а сама кутија обично служи као колевка. Шта та кутија садржи и како би изгледала у Србији?

Као и све маме у Финској, Јасмина Теофиловић, могла је да бира. Новац или кутија пуна опреме за бебе. Узела је кутију и није се покајала.

"Кутија је чак намењена да дете на почетку спава у њој, тако да је и наше једно дете спавало у кутији док нисмо набавили креветац", каже Јасмина Теофиловић.

Према њеним речима, већина финских беба спава у кутији, то је симбол равноправности и та традиција траје 75 година.

"Помоћ су испрва добијали најсиромашнији. Убрзо се проширила на све труднице које редовно иду на прегледе", каже Теофиловићева.

Оути Исотало, заменица амбасадора, каже да би беба добила пакет мора да буде укључена у здравствени систем, а Финска је годинама земља са најмањом стопом смртности код новорођенчади.

За кутију се одлучи 95 одсто мама, уместо за новчану помоћ од 140 евра, вредност онога што је у пакету је скоро троструко већа.

У Србији би једна таква кутија са бодићима, панталоницама, пиџамама, скафандером за зиму, врећом за спавање, опремом за купање, постељином, и рецимо две играчке коштала око 19.500. Новчана помоћ породиљама у Београду је 20.000 за незапослене и 10. 000 за запослене маме.

Код нас родитељи се ослањају на културу наслеђивања опреме за бебе. Кутија попут финске добро би им дошла, али има и других начина да их држава подржи.

Ангелина Радуловић из Удружења "Родитељ" каже да исплата породиљских надокнада може да иде директно на рачун из буџета прескачући послодавца, тако би практично исти новац који се даје могао да се да мајкама без административних кашњења.

Србија спрема пакет мера за будуће мајке. Његов садржај за сада је тајна, барем док се не усвоји Закон о финансијској подршци породици са децом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво