Финска кутија за бебе

Финци имају нешто због чега им се диви цела Европа. Свако новорођенче има право на кутију пуну ствари потребних беби у првим месецима живота, а сама кутија обично служи као колевка. Шта та кутија садржи и како би изгледала у Србији?

Као и све маме у Финској, Јасмина Теофиловић, могла је да бира. Новац или кутија пуна опреме за бебе. Узела је кутију и није се покајала.

"Кутија је чак намењена да дете на почетку спава у њој, тако да је и наше једно дете спавало у кутији док нисмо набавили креветац", каже Јасмина Теофиловић.

Према њеним речима, већина финских беба спава у кутији, то је симбол равноправности и та традиција траје 75 година.

"Помоћ су испрва добијали најсиромашнији. Убрзо се проширила на све труднице које редовно иду на прегледе", каже Теофиловићева.

Оути Исотало, заменица амбасадора, каже да би беба добила пакет мора да буде укључена у здравствени систем, а Финска је годинама земља са најмањом стопом смртности код новорођенчади.

За кутију се одлучи 95 одсто мама, уместо за новчану помоћ од 140 евра, вредност онога што је у пакету је скоро троструко већа.

У Србији би једна таква кутија са бодићима, панталоницама, пиџамама, скафандером за зиму, врећом за спавање, опремом за купање, постељином, и рецимо две играчке коштала око 19.500. Новчана помоћ породиљама у Београду је 20.000 за незапослене и 10. 000 за запослене маме.

Код нас родитељи се ослањају на културу наслеђивања опреме за бебе. Кутија попут финске добро би им дошла, али има и других начина да их држава подржи.

Ангелина Радуловић из Удружења "Родитељ" каже да исплата породиљских надокнада може да иде директно на рачун из буџета прескачући послодавца, тако би практично исти новац који се даје могао да се да мајкама без административних кашњења.

Србија спрема пакет мера за будуће мајке. Његов садржај за сада је тајна, барем док се не усвоји Закон о финансијској подршци породици са децом.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. јун 2014, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Bg

U Bg ima bebi paket i mi smo ga dobili pre oko mesec dana. Sasvim je ok, cak vise nego sto smo ocekivali. Nema kutije, ali ima bebi torba koja je odlicna da kasnije nosite sve bebine stvari kada podjete napolje. Mozda bi i drugi gradovi to mogli da uvedu?

(четвртак, 19. јун 2014, 13:28) - slobodanka bozilovic [нерегистровани]

za sve mame

I u Sloveniji su dobijale mame jos per 30 i vide godina, znam sigurno jer se moja bliznakinja tamo pirofila i dobila takvu kutiju, stvarno korisno u pocetku za mlade mame

(четвртак, 19. јун 2014, 12:10) - Vladimir [нерегистровани]

Australija/bebe

Oba moja deteta su rodena u Australiji i u to vreme drzava je dalavala $1500 direktno na konto roditelja. Bilo je to davnih 90tih, sada je isplata $5000 verovali ili ne, ali ja vise nisam tamo niti planiram jos dece :).
Nazalost mlade devojke iz Australije to vide kao lak novac i sotaju trudne samo da bi se dokopale te sume novca.
Uvek kazem i stojim iza toga da je jedina mana Australije daljina :(.

(четвртак, 19. јун 2014, 11:00) - Evgenya [нерегистровани]

nista, pa sta

Ja nisam dobila nista (i to u Evropskom Savezu) i veoma sam sretna i zadovoljna!
Ah, da, zaboravila sam da napomenem reklamni prospekti od firmi pa do banki, koji vas obasipaju ponudama kao sto su; krediti, zlatare, crkve, kozmeticke industrije, privatne mame koje oni nazivaju dnevne mame, banje, hoteli za majku i dete i sve ostale gluposti, kojih se ne vise i ne secam.
Sto manje iscekujete, to je vece zadovoljstvo da uzivate sa vasim najmilijima :)

(четвртак, 19. јун 2014, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Друштво од картона

Можда звучи равноправно али ако проширите то на цело друштво као што се то ради код скандинаваца онда имате ситуацију да је разлика у платама келнера и лекара једва пар процената.
Имали смо ту ситуацију у Југославији и знамо како то функционише. Наизглед све функционише а заправо је друштво дубоко неодговорно јер је свеједно био пекар или лекар. Није свеједно.
Сви смо равноправни али нисмо сви исти. Скандинавска друштва не функционишу зато што су продуктивна, односно зато што производе, већ зато што имају природне ресурсе који вишеструко премашују домаће потребе. Док ресурси трају, можете да се фолирате да сте шта год хоћете. Видећемо шта ће ова друштва постати када ресурси утихну.
Има талентованих људи, има људи са даровима и такве треба испоштовати зарад добробит друштва. Картонске кутије изједначавају све људе и све своде на медиокритет. Да скандинавци немају природне ресурсе то њихово соц- ком- шта год, никада не би профункционисало.
Са друге стране ни оно капиталистичко, примитивно, сви су људи вуци који имају право да једу једни друге само да нађемо оног са најјачим чељустима, је, како видимо, историјски већ изанђало и пропада још брже.

(четвртак, 19. јун 2014, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Nema potrebe za cinizmom

Tradicija kutije datira od pre 75 godina i dan danas se postuje. Super je to stvar. Niko ne drzi dete u kutiji do 1 godine nego par dana dok se ne snadje... Kamo srece da imamo finsko uredjenje, gde bi nam bio kraj.

(четвртак, 19. јун 2014, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

degradacija

sve je to lijepo i fino, ali bebu drzati u nekoj kartonskoj kutiji, kranje degutantno i degradirajuce.

(четвртак, 19. јун 2014, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

Svedska beba

Kad ste vec bili u Finskoj, mogli ste da odete i do Svedske, gde je pomoc za bebe najveca u svetu. I ne samo za bebu, nego i za sva deca do 18 godina

(четвртак, 19. јун 2014, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

vidi se

Vidi se da nisu u centru geopolitickih borbi kao mi. Lako je biti napredan u miru i bez sankcija.

(четвртак, 19. јун 2014, 08:35) - anonymous [нерегистровани]

jug

....a u Leskovcu traze da im odneses flasicu i pamperse za novorodjence,i moras da platis 100 dinara ulaz u bolnicu kolima kad ides po zenu i bebu....svaka cast....