Читај ми!

Украјина у жалости

Због погибије 49 украјинских војника из војног транспортног авиона "Ил-76", који су проруске снаге обориле код Луганска, у Украјини је данас Дан жалости. Хитни преговори Кијева и Москве о гасу. Власти у Луганску тврде да је у том граду у последња 24 сата погинуо око 100 људи.

Украјински председник Петро Порошенко прогласио је данашњи дан Даном жалости, и наредио сазивање Савета за националну безбедност и одбрану поводом најновијег развоја догађаја на истоку земље, преноси Танјуг.

Порошенко је, у саопштењу објављеном на његовом сајту, навео да је погибија 49 војника велики губитак, не само за њихове породице, већ и за читаву земљу.

Украјински председник је од Савета за националну безбедност и одбрану затражио да "пружи адекватан одговор" поводом напада проруских снага, односно обарања војног авиона и погибије 49 украјинских војника.

"Сви умешани у акт тероризма ових размера морају бити кажњени", рекао је Порошенко и поручио да је Украјини неопходан мир.

Оборени "Иљушин-76" је војни транспортер који може да превози 167 војника са личним наоружањем, подсећа агенција РИА Новости.

Током јучерашњег дана, у Кијеву су украјински демонстранти поцепали заставу на руској амбасади у том граду након што су проруске снаге обориле авион украјинске војске у којем је погинуло 49 војника.

Љутита гомила од око 300 људи извикивала је "фашисти" и преврнула неколико возила, јавља АФП.

Они су такође гађали Амбасаду Русије јајима док је десетак градских полицајаца посматрало све то не мешајући се, јавио је дописник француске агенције.

Кијевска полиција ухапсила је три најактивнија учесника у јучерашњем нападу на руску амбасаду у Кијеву, квалификујући њихово понашање као хулиганизам којим су прекршене границе мирног протеста.

Чланови руске думе саопштили су да то што Запад није осудио јучерашњи напад на руску амбасаду у Кијеву, јесте знак је да је Украјина добила "одрешене руке" да ради шта хоће, да појача нападе против интереса Русије.

Поводом јучерашње блокаде руске иницијативе да се у Савету безбедности Уједињених нација изгласа осуда напада украјинских демонстраната на руску амбасаду у Кијеву, шеф одбора за спољне послове Думе Алексеј Пушков је на свом Твитеру написао да међународни ситем не функционише.

Русија је осудила понашање украјинске полиције, јер није предузела ништа када су украјински демонстранти полупали прозоре и поцепали руску заставу на Амбасади Русије у Кијеву.

Министарство спољних послова Русије означило је изостанак реаговања полиције "огромним кршењем украјинских међународних обавеза", пренео је АФП.

Руско министарство затражило је од Кијева да преузме кораке којим ће се обезбедити сигурност дипломата.

Лавров је у телефонском разговору са америчким државним секретаром Џоном Керијем, рекао да би САД требало да употребе свој утицај на Кијев да се заустави насиље на југоистоку Украјине.

Лавров је, дискутујући о украјинској кризи, нагласио да моментално морају да се обуставе казнене операције на југоистоку Украјине, пренела је агенција Итартас.

Упркос гаранцијама Кијева, крвопролиће се наставља, саопштило је руско министарство спољних послова.

Болотов: Погинуло 100 људи за 24 сата 

У међувремену је председник Луганске Народне Републике Валериј Болотов саопштио да је у насељу Счастје код Луганска око сто људи погинуло у последња 24 сата.

Он каже да су украјински војници чим су преузели контролу над насељем почели да пуцају у цивиле, већином у мушкарце, пренео је Глас Русије.

Болотов, такође, каже да украјинска армија покушава да одсече снаге самоодбране од границе са Русијом.

"Кијевска хунта стеже обруч око Луганске Народне Републике. Агресор покушава да нас одсече од границе", каже Болотов, преноси Глас Русије.

Он објашњава да ће то створити проблем при евакуацији избеглица. Председник ЛНР је рекао и да има сазнања да се украјинска армија спрема за тотално чишћење Луганска од федералиста, јавио је Глас Русије.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво