Читај ми!

Руски тенкови у Украјини?

У сукобима у Украјини коришћене запаљиве бомбе, пишу руски медији. Национална гарда демантује оптужбе. Русија започела обимне војне вежбе, паралелно са маневрима НАТО-а у Балтичком мору. Порошенко изнео Путину план за решавање кризе.

21.50 - Експлодирала бомба испод возила лидера самопроглашене "Народне Републике Доњецк" Дениса Пушилина. Три особе из обезбеђења и неколико пролазника повређено. Пушилин није био у аутомобилу, јавља Интерфакс

18.50 - Москва одбацила наводе Украјине, наводећи да се ради о "још једној лажној информацији", преноси Би-Би-Си.

17.24 - Три руска тенка прешла су украјинску граница недалеко од Луганска и пришла зони у којој се воде борбе, тврди украјински министар полиције Арсен Аваков.

Руски званичник оптужио је украјинске снаге да употребљавају "забрањено оружје на истоку земље".

Украјинска национална гарда демантовала је одмах у саопштењу те оптужбе, називајући их "апсурдним".

"Украјинске и неонацистичке снаге користе забрањено оружје против сопственог становништва у Славјанску, пуцајући на цивиле који беже, убијајући децу", навео је званичник за људска права у руском Министарству спољних послова Константин Долгов на Твитеру.

"Злочини Кијева против човечности над становништвом на југоистоку земље увећавају се, потребно је покренути истраге и одговорни треба да буду кажњени", додао је Долгов.

РИА Новости пренела је данас тврдње проруских снага на истоку Украјине да су украјинске снаге користиле запаљиве бомбе у нападу на село Семјоновка, у близини Славјанска.

У међувремену, украјински председник је у телефонском разговору са Путином изнео план о решавању кризе, како наводи РИА Новости, што подразумева да Русија призна резултате председничких избора у Украјини, да устаници прекину ватру и да се успоставе хуманитарни коридори за цивилно становништво.

Порошенко је затражио да се у региону слободно користи руски језик, да буду одржани ванредни избори и проглашена амнестија за учеснике протеста осим за оне који нису "руке упрљале крвљу".

Он је разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел о координацији напора за деескалацију сукоба у источним украјинским регионима Доњецк и Луганск.

У операцији украјинске војске у области Доњецка и Луганска на истоку земље погинуло је 270 људи, а рањено 713, саопштило је украјинско министарство здравља.

Од почетка сукоба 225 људи је погинуло у Доњецкој области а 45 у Луганској.

Русија предложила Резолуцију о Украјини 

Русија је предложила Савету безбедности Уједињених нација резолуцију којом се тражи хитно окончање насиља у Украјини и покретање националног дијалога који би укључио све политичке снаге и регионе.

У нацрту резолуције, која је прослеђена чланицама Савета безбедности, тражи се од свих страна да спроведу "мапу пута" ка миру који је предложила Организација за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС).

У предлогу се изражава дубока забринутост због интезивирања непријатељстава и убијања цивила на истоку Украјине, где се владине снаге два месеца боре против проруских сепаратиста.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да је овај предлог резолуције замена за нацрт од 2. јуна.

У докумету се не потврђује суверенитет и територијални интегритет Украјине, што је основни захтев Запада после руске анексије украјинског полуострва Крим.

Војне вежбе Русије и НАТО-а

Министарство одбране Русије одржава обимне вежбе у Калињинградској области паралелно са маневрима НАТО-а у три балтичке земље и Балтичком мору, Ударац сабље 2014 и БАЛТОПС 2014, јавио је Итартас.

Према подацима тог министарства, број припадника војске и средства укључена у вежбе у Калињинградској области одговара бројности личног састава, наоружања и војне технике ангажованих у вежбама земаља НАТО-а.

Маневри НАТО-а Ударац сабље почели су у понедељак 9. јуна и трајаће до 20. јуна на територији Летоније, Литваније и Естоније, а БАЛТОПС је почео 6. и завршава 21. јуна у делу Балтичког мора између два острва Шведске и Данске.

У две вежбе учествују војници из 15 земаља (Велике Британије, Немачке, Грузије, Данске, Канаде, Летоније, Литваније, Норвешке, Холандије, Финске, Француске, Пољске, САД, Шведске и Естоније), с тим што је у Ударцу сабље ангажовано више од 4.700 војника и 800 комада војне технике, а у БАЛТОПС приближно 1.300 војника САД, чиме је укупан број војника најмање 6.000.

Министарство одбране Русије саопштило је да почиње вежбе Балтичке флоте, ваздушно-десантних снага и ваздухопловства у Калињинградској области, наводи Итартас.

У том министарству руској државној агенцији речено је да је у Балтичком мору у оквиру вежби распоређена група од 24 брода Балтичке флоте, здружених у неколико тактичких група и морнари ће се бавити тражењем и проналажењем пловила условног противника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво