Читај ми!

Руси надлећу Украјину?

У протекла 24 часа руски авиони неколико пута ушли у ваздушни простор Украјине. Отети међународни војни посматрачи у Славјанску. Проруски активисти оборили украјински војни хеликоптер, а експлозије потресле аеродром у Краматорску. Седморо људи рањено у експлозији бомбе на контролном пункту у црноморском граду Одеси.

23.10 - Руски борбени авиони у протекла 24 сата неколико пута улазили у ваздушни простор Украјине, јавља АП позивајући се на изјаву неименованог америчког званичника.

22.05 - ОЕБС негира да су у заробљеној групи њени посматрачи. Проруске снаге саопштиле да су задржале тим војних посматача који су путовали са ОЕБС-ом јер су, како тврде, поседовали "сумњив материјал".

20.40 - У Славјанску заробљено седам посматрача ОЕБС-а, пет припадника украјинске војске и један возач, саопштило украјинско министарство одбране, јавља Раша тудеј.

17.45 - Украјински МУП рекао да су проруски активисти у Славјанску заробили аутобус у којем се налазе посредници ОЕБС-а, јавља Ројтерс.

12.45 - Украјински војни хеликоптер погођен ручним ракетним бацачем близу аеродрома у Краматорску, саопштило Министарство одбране те земље, преноси Ројтерс.

11.25 - "Војном и политичком окупацијом" Украјине Русија жели да почне трећи светски рат, рекао украјински премијер Арсениј Јацењук, преноси Ројтерс.

11.00 - Експлозија бомбе на контролном пункту у Одеси, седморо повређених, јавља Итартас.

10.20 - Барак Обама најавио нове санкције Русији, признавши да оне не би много утицале на решавање кризе у Украјини, преноси АП.

10.05 - Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров назвао операције украјинске војске "крвавим злочином", истакавши да ће власти у Кијеву одговарати због тога што воде рат против сопственог становништва, јавља Ројтерс.

Украјинско министарство одбране саопштило је да је војни хеликоптер погођен ручним ракетним бацачем близу аеродрома у Краматорску.

"Према првим проценама, хеликоптер је погођен из ручног ракетног бацача. Том приликом, није било жртава", наводи се у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Како јавља Раша тудеј, проруски активисти потврдили су да су напали и оборили украјински војни хеликотер.

"Наши људи су пришли аеродрому и зољом оборили хеликоптер. Украјнски војници су запуцали на нас и ми смо одговорили, рекао је за РИА Новости представник јединица самоодбране у Краматорску.

О узроку експлозије са лица места, стизале су противречне информације.

Нешто раније, генерал украјинске службе безбедности Василиј Крутов рекао је да је снајперски метак погодио резервоар хеликоптера "ми-8". Додао је да је пилот хеликоптера повређен.

Хеликоптер је експлодирао на аеродрому. Нема података да је неко повређен. Пилот је успео да искочи из авиона, каже шеф центра за ратнополитичке истраге Дмитриј Тимчук, преноси Kramatorsk.info.

Према претходним информацијама, хеликоптер се запалио током припрема за лет.

Рано јутрос, у експлозији бомбе на контролном пункту у црноморском украјинском граду Одеси, рањено је седморо људи.

Наоружани мушкарци из аутомобила бацили су бомбу на контролни пункт који су поставиле присталице власти у Кијеву, на путу који води у Овидиопољ, саопштила је полиција, пренела је агенција Итартас.

Сви рањени у том нападу превезени су у болницу и, према полицијском саопштењу, њихов живот није у опасности.

Истрагу о нападу води група детектива, оперативаца и техничара задужених за уклањање бомби.

Шеф регионалне полиције Пјотр Лутсјук затражио је раније од власти Одесе да уклони наоружане активисте из Кијева јер само додатно дестабилизују ионако тешку ситуацију у региону.

Према његовим речима, људи који су дошли из Кијева подигли су 12 контролних пунктова у региону са нејасним законским статусом на којима је више од 500 људи на дужности по сменама.

У међувремену, тужилац Међународног кривичног суда отворио је прелиминарну истрагу о наводиним злочинима против човечности који су претходили свргавању некадашњег украјинског председника Виктора Јануковича.

Украјина није члан сталног суда за ратне злочине, али је прихватила његову надлежност за злочине који су могли да се догоде на њеној територији између 21. новембра 2013. и 22. фебруара 2014. године.

У јучерашњим сукобима на контролним пунктовима које су проруске снаге поставиле на путевима на истоку Украјине, украјинска војска убила је пет проруских активиста.

Као одговор на напетост на истоку Украјине, руски министар одбране Сергеј Шојгу објавио је одржавање војних вежби дуж украјинске границе.

Узајамне оптужбе Вашингтона и Москве

Необично оштрим тоном амерички државни секретар Кери оптужио је Русију да није предузела ниједан корак ка испуњењу женевског договора о смањењу напетости у Украјини.

Кери је додао да ако Москва не предузме хитне мере на смиривању ситуације на истоку Украјине, Сједињене Државе неће имати избора него да уведу додатне санкције.

Кери је рекао да је прошло недељу дана од састанка у Женеви, а једна истина се не може игнорисати - "свет и даље подржава јединствену Украјину".

"Председник Владимир Путин и Русија суочени су са избором - ако се Русија одлучи за смиривање ситуације, међународна заједница ће то поздравити, а ако не, побринућемо се да Русија плати скупу цену за своје поступке", навео је Кери.

Како је додао, председник Барак Обама поновио је да је Америка спремна да делује на увођењу нових санкција.

У саопштењу Министарства иностраних послова Русије каже се да би Вашингтон требало да примора Кијев да неодложно прекине војну операцију на југоистоку Украјине и да је то у складу са одредбама женевског договора.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин упозорава да ако се ситуација на југоистоку Украјине погорша, Москва би могла да пошаље оружане снаге у Украјину, што, међутим, како додаје, није сценарио који Русија жели.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио је због те војне операције одржавање војних вежби дуж границе са Украјином.

"Кијев је дао зелено светло за употребу оружја против цивила, грађана Украјине. Ако се та машинерија одмах не заустави, биће нових жртава. Вежбе НАТО-а у Пољској и Балтичким државама, не помажу смиривању ситуације. Морамо да реагујемо", истакао је Шојгу.

У интервјуу за агенцију Ројтерс помоћник шефа украјинске дипломатије Данило Лупкивски захвалио је америчком државном секретару због критика на рачун Москве и позвао Русију да заустави, како је рекао, лудило које само води до непредвидивих последица.

Како је саопштила руска амбасада у Београду, руско Министарство спољних послова позвало је на хитну обуставу свих ратних акција и да Украјина почне да испуњава обавезе дефинисане споразумом у Женеви 17. априла. То би, како се наводи, омогућило да у пракси буде започето ублажавање кризе.

Украјина би почетком наредне недеље могла да потпише споразум о испоруци 10 милијарди кубних метара гаса годишње из Словачке, сагласили су се министри двеју земаља на састанку у Братислави.

Министар привреде Словачке рекао је да је током разговора остварен напредак у правцу коначног договора.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи