Читај ми!

Сукоби у Славјанску, почели руски маневри

Пет особа убијено у акцији украјинске војске у Славјанску. Оружани сукоби на пунктовима надомак града. Путин истиче да је војна акција у Славјанску злочин и упозорава Кијев на последице. Русија почела војне вежбе на граници са Украјином.

21.00 - "Антитерористичке операције" обустављене како би Кијев ускладио своје планове са дешавањима на источној граници, јавља Интерфакс

16.25 - Украјинска војска повукла се са пунктова код Славјанска, али и даље држи град у окружењу. Локална "народна милиција" поново заузела положаје и додатно их утврдила, јавља Ројтерс.

15.25 - Русија приморана да почне војне вежбе на граници са Украјином, рекао је руски министар одбране Сергеј Шојгу, преноси Раша тудеј

12.30 - Путин упозорава да ће бити последица ако је Кијев употребио војску против свог народа, преноси Ројтерс.

12.10 - Украјински МУП је саопштио да је убијено до пет проруских активиста у Славјанску и да су уништена три пункта, јавља Ројтерс.

11.43 - Украјинска војска кренула ка улазу у Славјанск, јавља АФП. 

11.20 - Нова пуцњава код Славјанска. Још двоје мртвих, јавља Раша тудеј

Украјинске снаге покренуле су операцију како би поново преузеле контролу у Славјанску, на истоку земље, а у сукобу је убијено "до пет" припадника проруских снага, док је један украјински официр рањен, саопштило је украјинско Министарство унутрашњих послова.

Агенција Франс прес је у међувремену пренела саопштење Министарства унутрашњих послова Украјине да је у тој акцији погинуло до пет проруских побуњеника.

"За време окршаја елиминисано је до пет терориста", наводи се у саопштењу.

Поред тога, један украјински војник је рањен, а министарство наводи да су уништена три контролна пункта која су држали сепаратисти на улазу у град.

Кад се пет лаких оклопних возила украјинске војске приближило контролном пункту из правца Свјатогорска, града над којим је званични Кијев јуче поново преузео контролу, проруски демонстранти су запалили барикаде од гума у покушају да смање видљивост.

У року од пола сата украјинске снаге су, међутим, преузеле контролу над контролним пунктом, који се налази у близини села Хрестишче, навео је новинар Ројтерса, додајући да се током инцидента нису чули никакви пуцњи.

Агенција АФП је јавила да је украјинска војска у оклопним возилима прошла тај контролни пункт и кренула ка улазу у град.

Извештач АФП-а наводи да је у акцију, поред оклопних возила, укључен и један хеликоптер, као и да се приликом надлетања хеликоптера могу чути пуцњи. Проруски демонстранти, који су досад држали под контролом Славјанск, сада се повлаче на дефанзивне положаје.

Портпаролка локалних снага самоодбране Стела Хорочева је за АФП изјавила да је свим цивилима наложено да напусте зграду градске скупштине у Славјанску.

"Наоружани људи који штите скупштину остаће на својим позицијама", истакла је Хорочева.

Јутрос су медији јавили да су непознате наоружане особе пуцале на пункт проруских активиста недалеко од Славјанска, на истоку Украјине, јавља Раша тудеј. Према првом извештају, у пуцњави су погинуле две особе.

Украјинске власти су саопштиле да је током напада проруских активиста ноћас на војну базу у Артемивску, у близини Славјанска, повређен један војник. Министарство унутрашњих послова навело је да су напад, чији је циљ био да се заплени оружје, предводио "један руски војник".

Украјинске снаге преузеле су контролу над зградом јавне управе у Маријупољу, лучком граду на обали Азовског мора на југоистоку земље, а у акцији, која је изведена током ноћи, најмање пет особа је повређено.

Украјински министар унутрашњих послова Андриј Аваков изјавио је да је зграда ослобођена током ноћи, као и да су главну улогу у операцији одиграли "грађански активисти", преноси Би-Би-Си.

Зграду управе у Маријупољу, у којем живи око 500.000 становника, заузеле су 13. априла проруске снаге. Присталице самопроглашене Републике Доњецк негирале су да је зграда заузета, иако су потврдиле синоћњи напад.

У међувремену, Русија је почела војне вежбе на граници са Украјином. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да Русија приморана да реагује на најновије догађаје, преноси Раша тудеј.  

Путин: Употреба војске злочин

Председник Русије Владимир Путин рекао је да, уколико је тачно да су украјинске власти послале војску у Славјанск на истоку земље, то представља озбиљан злочин Кијева против сопственог народа.

Путин је акцију Кијева окарактерисао као "казнену меру" против проруских присталица, која ће несумњиво имати последице и по међусобне односе двеју држава.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је на новој конференцији да власти у Украјини морају да предузму први корак уколико желе да се криза у Украјини оконча.

Лавров је раније данас оптужио Запад да користи Украјину као "пиона у геополитичкој игри" против Русије.

Лавров је рекао да су САД и ЕУ у Украјини покушале да организују још једну "обојену револуцију", односно неуставну промену режима.

На његову јучерашњу изјаву да ће Русија одговорити уколико јој интереси буду угрожени, реаговао је НАТО изразивши "забринутост" због "претеће реторике Русије".

Заменик генералног секретара НАТО-а Александар Вершбоу позвао је Русију да повуче своје трупе са границе са Украјином, пренео је Итартас. Он је такође позвао Москву да подржи спровођење споразума постигнутог у Женеви 17. априла и позвао Русију да осуди нелегалне оружане групе у Украјини.

Амерички председник Барак Обама изјавио је данас да се Русија не придржава споразума постигнутог у Женеви, што је његов први коментар на ту тему од поменутог састанка.

Обама је, пак, истакао да је влада у Кијеву, с друге стране, предузела веома конкретне кораке, укључујући усвајање закона о амнестији и читав низ реформи устава, што је у складу са оним што је договорено у Женеви.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво