Читај ми!

Мирни протести у Харкову и Доњецку

Настављено је окупљање присталица федерализације Украјине испред зграде обласне администрације у Доњецку, а у Харкову су митинге организовали и "федералисти" и присталице јединствене и недељиве Украјине. Кијев повратио контролу над Свјатогорском.

Присталице федерализације окупиле су се у Харкову испред зграде градске управе под паролом "Нема избора без референдума", пренео је Итартас, наводећи да је међу њиховим захтевима и тај да се руском језику додели статус званичног.

У исто време, код Вечне ватре су се окупиле присталице кијевских власти, скандирајући пароле подршке јединственој и недељивој Украјини, наводи руска агенција.

Митинзи су одржани без сукоба, а полиција је претходно повећала степен безбедности.

Украјинска агенција Унијан пренела је изјаву координатора Покрета југоисток Јурија Апухтина да је циљ митинга упућивање захтева одборницима Харкова да помогну у спровођењу референдума 11. маја, на ком би се изјашњавало о економској и културној федерализацији Харковске области, статусу руског као другог званичног језика и аутономији југоисточних области.

Према његовим речима, друштвене организације траже да референдум буде одржан на трговима и улицама Харкова, јер не постоје законске могућности за његово одржавање на другом месту.

Агенција Укринформ јавља да се у центру Харкова, уз учешће православног свештенства и представника јерменске апостолске, римокатоличке, протестантске, муслиманске и јудејске конфесије, одржава молебан за јединствену Украјину.

Присутни у рукама носе плакате са порукама против сепаратизма, а између молитви скандирају "Харков је Украјина", "Слава Исусу Христосу - Слава Украјини", наводи украјинска државна агенција, додајући да је на тргу распоређено доста полиције.

Руска агенција РИА Новости извештава да је у Доњецку настављено свакодневно окупљање испред зграде обласне администрације, коју контролишу демонстранти.

Представници одреда самоодбране налазе се близу оближњег кампа у ком иначе бораве, а ситуација је мирна и чују се звуци руске музике, преноси руска агенција, док Раша тудеј извештава да окупљени, такође, играју фудбал и деле летке.

Унијан преноси изјаву саветника председника Доњецке обласне администрације Александра Третјака да се "Доњецка Народна Република" активно припрема за референдум о статусу Донбаса.

Кијев повратио контролу над Свјатогорском

У међувремену, украјинска служба безбедности (СБУ) саопштила је да су специјалне јединице Министарства унутрашњих послова "ослободиле без жртава" град Свјатогорск, који се налази на стратешкој тромеђи Доњецке, Луганске и Харковске области на истоку Украјине, а који је био под контролом "нелегалне наоружане групе сепаратиста", јавиле су украјинске агенције.

"Снаге које учествују у антитерористичкој операцији потиснуле су нелегалну оружану групу изван насеља. Нема жртава", наводи та служба и додаје да тренутно у Свјатогорску и околини патролира полиција, пренела је агенција УНН.

Руска агенција РИА Новости подсећа да Свјатогорск има стратешких значај јер се налази на тромеђу три област. У Доњецку, Харкову и Луганску од марта трају митинзи присталица федерализације Украјине.

Они су у Харкову и Доњецку прогласили формирање "Народне Харковске Републике" и "Доњецке Народне Републике" и планирају да у Доњецку и Луганску 11. маја буде офдржан референдум о статусу региона.

Најоштрији сукоби проруских активиста и украјинских снага безбедности избили су на северу Доњецке области, у Славјанску и Краматорску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи