Путинов јуриш на Арктик

Обједињени систем поморских база за бродове и подморнице нове генерације биће формирани на Арктику, како би се одбранили руски интереси у региону, каже Владимир Путин.

Путин је на седници Савета за националну безбедност поручио да Русија треба да јача војну инфраструктуру и нагласио да и најмањи део тог интегрисаног безбедносног система руског Арктика захтева пажњу, преноси Раша тудеј.

Агенција РИА Новости подсећа на ранију изјаву министра одбране Русије Сергеја Шојгуа да ће развој инфраструктуре на Арктику бити један од приоритета тог министарства.

Према овогодишњим плановима, ове године треба окончати формирање руских војних јединица, а предстоји јачање поузданости обезбеђења руске границе на Арктику, између осталог, јачањем морнаричке компоненте пограничне групе Федералне службе безбедности.

Путин је истакао да објекти за експлоатацију нафте и гаса, терминали за утовар и цевоводи треба да буду поуздано заштићени и од терориста и од других потенцијалних претњи, пренео је Итартас.

"Треба уважити и динамично променљиву спољнополитичку и социјално-економску ситуацију у свету, која носи нове ризике и изазове по националне интересе Русије, укључујући и на Арктику", рекао је руски председник.

Према Путиновим речима, пажња међународне заједнице према региону Арктика расте.

"Овде се све чешће укрштају и сучељавају интереси како арктичких држава, али и интересе изражавају и земље које се налазе далеко од Арктика", рекао је председник Русије, истичући да је зато потребно да та земља донесе допунске мере како не би заостајала за партнерима и како би очувала свој утицај у региону.

Путин је позвао руске експерте и дипломате да искористе успешно искуство одбране сваког дела континенталног гребена и акваторије Русије у Северном леденом океану током међународноправног утврђивања спољних граница, наводећи као пример 52.000 квадратних километара континенталног гребена у Охотском мору.

Огромне резерве енергената на Арктику

У марту је на 33. седници Комисије УН за границе континенталног гребена Русија истакла своје право на део Охотског мора, на део од 52.000 квадратних километара, чије је дно продужетак руског континенталног гребена.

"Управо тако наши експерти треба да поступају и при одржавању билатералних и мултилатералних консултација са владама арктичких земаља. Треба да бране сваки део континенталног гребена руског дела Арктика, морске акваторије", рекао је Путин.

Руски медији су пренели да према проценама геолога на том делу Охотског мора укупна количина пронађених угљоводоника премашује милијарду тона.

Путин је тражио да се у потпуности заврши формирање модерне навигационе и комуникационе инфраструктуре, техничког сервисирања и пружања помоћи.

"Потребно је да то урадимо тако да компанијама буде повољно да плове под руском заставом, да такви бродови под нашом јурисдикцијом, остварују главни део превоза на Арктику", рекао је руски председник.

Путин је најавио да ће држава улагати знатна средства у Арктик, јер то диктирају дугорочни национални интереси.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 23. апр 2014, 17:45) - Dusan [нерегистровани]

Nije dobro

Ljudi, ovo sve nije dobro... Malo poznavanje istorije, uci nas.... Svet bi trebao da tezi integraciji, zarad boljitka i progresa. Nazalost, jos uvek smo okrenuti Zemlji planeti, umesto nauci, progresu i potencijalnom trazenju resenja za kolonizaciju novih planeta.... Toliko uzaludno protracenih resursa na podele ljudi.

(среда, 23. апр 2014, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Dugovi

Rusija ove okolnoti mora da iskoristi do kraja.
Aljaska je bila prodata na jedan vek ali Amerika nema namera da je vrati rusima i zbog toga sto je tamo nastala americka civilizacija. Rusi su toga svesni ali
ima i drugi nacin za povracaj a to su postori
arktika gde nema civilizacije i Rusi mogu zahtevati prostor velicine Aljaske na koji bi Amerika polagala pravo.
Istina je da ce enrgija zasnovana na klasicnim
energentima izgubiti brzo prioritet jer Ruski naucnici ubrzano rade na Teslinom patentu dobijanja jeftine enrgije iz vode.
Ovu vest sam cuo iz usta jednog ruskog naucnika koji je direktno angazovan na
tom projektu.

(среда, 23. апр 2014, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

Re: kasno Marko

"Kasno Marko na Kosovo stize.Tako isto i Putin.Za par godina nikome nece ni trebati ni gas ni nafta..."
ODGOVOR:
Slazem se sa tvojim komentarom, osim sto si propustio jednu rec a to je par "stotina" (godina).
Poz iz (bogatom naftom al' ne kao Rusija) Kanade

(уторак, 22. апр 2014, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

@kasno Marko

Al si me nasmejao,da je to tako jednostavno ta prica se vrti od 60-tih proslog veka pa nista,pitao bi te zasto onda Amerika napada suverene drzave koje imaju naftu i gas i prisvajaju je razmisli malo.

(уторак, 22. апр 2014, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

Jos 90-ih je NATO...

...oznacio ovo podrucje kao kljucno. Tu su energenti, i tu im je najkraci put do Rusije! Cela Skandinavija je jedna velika NATO-baza, sa svim radarima i ko zna sve cim i na zemlji i pod zemljom!

(уторак, 22. апр 2014, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

kasno Marko

Kasno Marko na Kosovo stize.Tako isto i Putin.Za par godina nikome nece ni trebati ni gas ni nafta.Svaka zemlja ima svoje mogucnosti,pre svega geotermalnu energiju,pa energiju,sunca ,vode i vetra.Prevozna sredstva ce biti po sistemu pretvaranja raznih energija (sunceve i drugih)u elektricnu.Vec sada ima i koriscene energije vode,bas je deda Rus sa Krima napravio tu masinu 9 delova vode i jedan deo istrosenog maziva,proizvodi super energiju

(уторак, 22. апр 2014, 20:28) - Aleksandar [нерегистровани]

Tek

treba da se zaoštri borba oko pijaće vode.

(уторак, 22. апр 2014, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Juris

Nije juris, jer je Putin vec tamo, hvala Bogu!!!

(уторак, 22. апр 2014, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

pitanje?

A sta kad ne bude oko cega da se otimaju???

(уторак, 22. апр 2014, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Arktik

Danska,Norveska,Kanada i na kraju SAD takodje polazu pravo na delove Severnog pola.Sve bogate drzave,sve dobro naoruzane,sve dobro organizovane.