Читај ми!

САД: Руски специјалци у Краматорску

Зграду Службе безбедности у украјинском граду Краматорску заузеле наоружане групе. Отет начелник полиције, а на згради истакнута застава "Доњецке Народне Републике". У Славјанску мирно, на снази полицијски час. Јулија Тимошенко отказала планирану посету САД пошто нико није био спреман да се састане са њом.

23.10 - САД ризикују да направе велику спољнополитичку грешку окрећући против себе две велике силе, Русију и Кину, написао на Твитеру Алексеј Пушков, званичник доњег дома Руске думе, преноси Риа новости.

21.40 - САД би могле да уведу санкције Путину, али такав корак неће бити ускоро предузет, каже портпаролка Стејт департмента, преноси Ројтерс.

21.15 - Стејт департмент објавио фотографије бораца у Славјанску за које тврди да су припадници руских снага јер носе униформе сличне руским, јавља АП.

20.00 - Кери позива Русију да предузме конкретне мере у спровођењу споразума из Женеве. Лавров тражи од Керија да утиче на Украјину како би се зауставило крвопролиће, јавља Ројтерс.

19.05 - Наоружана група заузела зграду Службе безбедности Украјине у Краматорску. У току преговори између безбедњака и нападача.

18.30 - Потпредседник САД Џозеф Бајден допутовао у посету Украјини, јавља АП.

18.00 - Јанукович позвао Кијев да хитно повуче све своје оружане снаге са истока земље како би се избегло "крвопролиће", преноси РИА Новости.

13.50 - Проруске снаге на истоку Украјине притвориле украјинску новинарку Ирму Крат, под оптужбом за "ратни злочин" током проевропских протеста у Кијеву.

Група наоружаних људи заузела је зграду Службе безбедности Украјине (СБУ) у Краматорску, јавиле су руске и украјинске новинске агенције, наводећи да се воде преговори између службеника СБУ и присталица федерализације Украјине.

Како преноси Танјуг, начелник градског одељења полиције у том граду на истоку Украјине Виталиј Колупај одведен је у непознатом правцу и нападачи траже предају оружја.

Укринформ наводи да је на вратима зграде истакнута застава "Доњецке Народне Републике".

РИА Новости подсећа да су раније присталице федерализације протестовале код зграде СБУ, полиције и зграде војног обезбеђења аеродрома, са захтевом да не учествују у војним операцијама против устаника, као и да већ недељу дана држе зграду градске скупштине Краматорска.

Неколико стотина присталица федерализације Украјине наставља са митинзима у Доњецку, Луганску, Харкову.

Јутро је у Славјанску дочекано мирно, с обзиром на то да је после поноћи уведен полицијски час. Штаб локалне самоодбране саветовао је грађане Славјанска да без преке потребе и специјалне дозволе не излазе на улице у периоду између поноћи и шест часова ујутро.

Власти самопроглашене Доњецке Републике дошле су до информација да кијевске власти припремају "чишћење града", односно напад, преноси Глас Русије.

Зато су борци самоодбране у пуној борбеној готовости, учвршћују контролне пунктове на улазу у град, док центром града дефилују појачане патроле.

У нападу на контролни пункт у Славјанску на истоку Украјине, претпрошле ноћи је убијено шест особа. Међу убијенима су четири припадника самоодбране самопроглашене Народне Републике Доњецк и два нападача за које се верује да су припадници паравојне радикалне украјинске групе "Десни сектор".

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да одлука кијевских власти да "сачувају Мајдан" представља флагрантно кршење договора из Женеве и да је апсолутно неприхватљива.

Лавров је нагласио да ће Русија пресећи сваки покушај да се у Украјини започне крвави грађански рат, пренели су западни и руски медији. Истиче да се легитимност уређује законима, као и да би по логици признавања права било које управе, требало да се одустане од оспоравања локалних власти на југоистоку Украјине.

Владимир Путин одобрио је јутрос амандмане на законе којима се грађанима бивших совјетских република који говоре руски, омогућава да стекну држављанство Русије.

Вашингтон игнорише Тимошенкову

Јулија Тимошенко је отказала планирану посету САД пошто нико од конгресмена није био спреман да се с њом састане.

Неки чланови америчког Конгреса с којима је ступила у контакт Тимошенкова или неко из њеног тима, чак су сугерисали да она не треба да се кандидује за председника Украјине на изборима заказаним за 25. мај.

Тимошенкова је прошле седмице од Конгреса затражила војну помоћ за Украјину, додавши да је њеној земљи потребна свеобухватна помоћ, укључујући војно-техничку помоћ и помоћ у обуци војног особља, јавља Итартас.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво