Читај ми!

Порастао број жртава бродолома у Јужној Кореји

Број жртава бродолома у водама Јужне Кореје порастао на 54. Спасиоци трагају за још 248 путника који се воде као нестали, углавном ученика средње школе.

Представници јужнокорејске обалске страже саопштили су да су пронашли тела још 22 путника са трајекта који се преврнуо и потонуо пре четири дана са више од 470 људи, па је број страдалих порастао на 54, преноси Танјуг.

Спасиоци трагају за још 248 путника који се воде као нестали, углавном ученика средње школе, а 179 људи је преживело несрећу.

Како је јавио Би-Би-Си, у потрази за несталима учествује око 200 бродова, 34 авиона и 600 ронилаца.

Проналажење још 22 тела уследило је након што су рониоци коначно успели да уђу у трајект пошто то нису могли три дана због снажних струја и кише. У трајекту је, како се верује, остала заробљена већина путника, јавио је АП.

У суботу увече рониоци су коначно успели да уђу у трајект и пронађу прва три тела из трајекта који је потонуо у среду. Званичници су касније објавили да је пронађено још 22 тела, тако да је укупан потврђен биланс погинулих порастао на 54 особа.

У акцији проналажења несталих путника учествује неколико стотина ронилаца из цивилног и војног сектора.

У суботу су се љутити рођаци несталих путника сукобили са званичницима који су дошли у гимназију на острву Џиндо да их обавесте о тренутној ситуацији. Неколико њих је кренуло према бини, свађајући се са представницима, док је један мушкарац покушао да удари припадника обалске страже али је промашио. Они су говорили да их власти лажу, да им не саопштавају истину и да желе одговоре од надлежних.

Након тога, полиција је зауставила око 100 људи који су покушали да преко моста напусте острво како би се у знак протеста пешице упутили у престоницу Сеул.

У локалној гимназији на острву Џиндо се налази неколико стотина рођака несталих који чекају вести спасилачких екипа о својим најмилијим.

Они желе одговор надлежних због чега путници нису били евакуисани када је брод тонуо, већ им је наређено да се не померају са места, и забринути су да ће тела настрадалих бити пронађена касно, када се већ распадну од воде.

Тужиоци су саопштили да је капетан брода Ли Јонсок (68) ухапшен заједно са трећим официром, 25-годишњом женом иденитификованом само по презимену Парк и 55-годишњим кормиларом Чо Јонкијем.

Капетан је, у међувремену, изјавио да је касно дао наређење за евакуацију зато што се плашио да ће путнике "однети струја".

Ли, кога је полиција већ испитала, јуче се појавио на телевизији после хапшења и извинио се.

"Извињавам се грађанима Јужне Кореје због тога што сам изазвао проблем... Дао сам упутства о путањи, а онда сам на кратко отишао у спаваћу собу и тада је брод потонуо", рекао је капетан.

"Струја је била веома јака, температура воде у океану је била ниска и мислио сам да ће струја однети људе ако напусте трајект без одговарајуће процене, ако не ставе појас за спасавање, па чак и ако га ставе и да ће имати многе друге тешкоће", објаснио је Ли Јонсок.

Узрок превртања брода још није утврђен, али истрага је фокусирана на нагли заокрет који је трајект "Севол" направио пре него што се преврнуо и потонуо. Несрећа се догодила по мирном времену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво