Читај ми!

Пуцњава код Славјанска, шесторо мртвих

Шест особа убијено у пуцњави код Славјанска, на истоку Украјине. Међу страдалима четири проруска демонстранта и два нападача. Верује се да је Десни сектор одговоран за напад.

19.20 - Чула се пуцњава у центру Славјанска, јавља РИА Новости

16.05 - Кијев позвао чланове Беркут јединица, које су расформиране у фебруару, да се врате у службу, јавља Раша тудеј.

14.50 - Лидер проруских демонстраната у Славјанску упутио апел Москви да пошаље мировне трупе и увео "полицијски час", јавља РИА Новости

12.15 - Десни сектор негира да је умешан у пуцњаву и оптужује руске специјалне снаге, јавља Ројтерс. 

11.05 - Русија огорчена због напада и позива Кијев да испуни обећање о сузбијању насиља, јавља Раша тудеј.

10.05 - У пуцњави у Славјанску убијено шест особа, јавља Раша тудеј.

У близини града Славјанскa на истоку Украјине, који је под опсадом проруских демонстраната, у току ноћи је дошло до пуцњаве, јавља Раша тудеј.

Међу убијенима су четири припадника самоодбране самопроглашене Народне републике Доњецк и два нападача. Неколико особа је рањено. Према подацима украјинског министарства унутрашњих послова, погинула је једна особа.

До сукоба је дошло кад су нападачи у четири аутомобила пришли контролном пункту и отворили ватру на локалне грађане. На лицу места убили су тројицу, док је један са тешким повредама главе преминуо у болници, јавља Русија 24.

Према писању Гласа Русије, припадници самоодбране су успели да одбију напад и ухвате двојицу нападача из аутомобила. 

Пункт је био под контролом 26 наоружаних цивила, који су због такозваног Ускршњег примирја код себе имали мало ватреног оружја. Цивили су у тренутку напада побегли из пункта и позвали у помоћ демонстранте из њиховог логора у граду. Они су отворили ватру на нападаче и убили двоје њих, док су остали побегли, наводи Лајф њуз.

Код нападача, чији се идентитет још утврђује, нађене су ознаке радикалне групе Десни сектор и велика количина оружја, међу којима су пластид, димне бомбе и инструменти за ноћно осматрање, америчке производње.

Русија је оштро осудила данашње сукобе, оценивши да Кијев не показује спремност да разоружа "националисте и екстремисте", преноси АФП.

Москва је за напад на проруске снаге оптужила украјинску паравојну десничарску групу Десни сектор. "Невини цивили су убијени у нападу наоружаних бораца Десног сектора", навело је министарство, изразивши чуђење што је до данашњег сукоба дошло после споразума који су 17. марта потписале САД, Русија, Украјина и ЕУ.

"Русија инсистира да украјинска страна поштује оно на шта се обавезала у циљу смиривања ситуације на југоистоку Украјине", наводи се у саопштењу.

Десни сектор, међутим, негира да је умешан у пуцњаву у Славјанску и за напад у коjeм је на Ускрс страдало шест особа оптужује руске специјалне снаге.

Портпарол Десног сектора Артем Скоропадски рекао је за Ројтерс да су руске специјалне снаге одговорне за напад који назива "богохулним јер се догодио на Ускрс".

Министар унутрашњих послова Арсен Аваков обилази украјинске војнике и специјалне снаге на истоку земље, јавља АФП.

Шеф посматрачке мисије ОЕБС-а за исток Украјине Клаус Циликенс изјавио је да нема никаквих доказа о присуству руских војника у Украјини, укључујући и регион Доњецка.

За то време, немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер изразио је жељу да се превенцији ескалације тензија са Русијом због Украјине посвети једнака пажња као она која је тренутно посвећена претњи економским санкцијама званичној Москви.

Иначе, власт у Кијеву јуче је позвала на примирје због Ускрса. Проруски демонстранти на истоку Украјине нису напуштали окупиране зграде администрације. Демонстранти у десетак градова на истоку земље остали су на барикадама за време празника.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво