Читај ми!

Јужна Кореја, наставак потраге за жртавама бродолома

У олупини јужнокорејског трајекта који се преврнуо и потонуо пре три дана са више од 470 људи, рониоци пронашли три тела. Узрок несреће још није утврђен.

Рониоци су кроз прозор једне путничке кабине угледали три тела како плутају, али нису успели да их извуку, саопштила је обалска стража, преноси Танјуг.

Спасиоци трагају за више од 200 несталих, од којих су многи били средњошколци. Три члана посаде су ухапшена.

У међувремену су гневни рођаци несталих захевали од власти да одмах извуку брод из воде, док су шансе за проналажење преживелих све мање.

Ожалошћеним родитељима и другим члановима породица данас је први пут приказан видео снимак олупине брода. На њему се нису могла видети тела, наводи Ројтерс.

"Молим вас подигните брод да можемо да извадимо тела", рекла је жена која се представила као мајка детета Канг Хјука.

Од укупно 273 нестале особе већина су деца из једне средње школе у предграђу Сеула. Неки од родитеља су давали узорке ДНК како би спасиоци могли идентификовати тела.

До сада је пронађено најмање 32 тела, а 179 људи је преживело несрећу.

Три крана су допремљена на место где се одвија спасилачка операција, али још нису ангажовани, а рониоци нису успели да уђу у брод због брзе плиме и облачног времена.

Они су покушали да разбију стакло да би дошли до три тела која су угледали, али нису успели, тврди обалска стража.

Портпарол обалске страже Ким Јаеин је рекао да ће кранови бити употребљени када рониоци кажу да је безбедно да се то учини.

"Подизање брода не значи да ће моћи у потпуности да изваде брод из воде. Они могу да га подигну два до три метра од дна", објаснио је Јаеин.

Узрок превртања брода још није утврђен, али истрага је фокусирана на нагли заокрет који је трајект Севол направио пре него што се преврнуо и потонуо. Несрећа се догодила по мирном времену.

Капетан брода Ли Јонсок (69) суочен је са пет кривичних оптужби и ухапшен је са још два члана посаде, тврде званичници обалске страже.

Ли није управљао бродом када је дошло до превртања, мада чланови посаде кажу да је он касније покушао да исправи брод.

Очевици, међутим, кажу да су он и остали чланови посаде побегли са брода пре него што су дали наредбу за евакуацију путника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво