Јужнокорејским бродом управљао млађи официр

Путничким јужнокорејским трајектом је управљао млађи официр, а не капетан, у тренутку када се трајект са 475 путника преврнуо. Издат налог за хапшење капетана и још два шлана посаде.

Брод је, како наводе локални медији, нагло заокренуо. То је изазвало померање терета и нагињање брода пре потонућа, преноси Ројтерс, јавља Танјуг.

Погинуло је 28 људи, међу којима је 12 ученика, док је 179 особа спасено, а 270 се воде као нестали.

На путничком трајекту "Севол", који је потонуо у среду, 16. априла, било је 325 средњошколаца и 15 наставника који су ишли на екскурзију на острво Џеџу. Очекује се да ће број мртвих бити већи, јер је прошло већ два дана од несреће, а море у том подручју је изузетно хладно и валовито.

У спасилачкој акцији учествују три велика брода, који покушавају да извуку трајект из воде, стотине ронилаца обалске страже и морнарице, као и велики број хеликоптера, авиона и чамаца.

Три дана после несреће јужнокорејског трајекта нација је у шоку, али и гневна због све више доказа да путницима није дата права шанса да напусте брод, већ су добили упутство да остану мирни и да помоћ стиже.

Притом, посебан гнев изазвале су информације да је међу првима брод напустио капетан Ли Јун Сеок. Против њега и два члана посаде јужнокорејски суд издао је налог за хапшење.

Суд наводи да капетан брода Ли Џун-Сеок није био на командама брода у тренутку несреће, већ га је мењао поручник.

Ли је оптужен да је напустио брод, док је неколико стотина путника тражило помоћ иако им је речено да не устају са својих седишта и не напуштају кабине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара