Читај ми!

Русија, САД и ЕУ, договор о Украјини

Лавров, Кери и Ештонова у Женеви постигли договор о смиривању ситуације у Украјини. Јацењук изјавио да ће Украјина испунити све одредбе споразума. Украјинске снаге убиле су тројицу а раниле 13 нападача у бази у Маријупољу.

1.20 - Јацењук позвао демонстранте да одблокирају све административне зграде, а кијевске власти да испуне услов о амнестији за оне демонстранте који напусте зграде и положе оружје, осим оних који су починили тешке злочине, попут убиства.

1.10 - Украјинска страна ће испунити све одредбе споразума које је потписала у Женеви, каже Арсениј Јацењук на ванредној седници владе.

21.15 - Група људи наоружана калашњиковима преузела је ТВ торањ Андријивка, у источној Украини, искључивши украјинске канале и укључивши руске, преноси Ројтерс.

21.05 - На аеродрому у Доњецку око стотину демонстраната протестује због одлуке да се ограничи улазак у земљу грађанима Русије од 16 до 60 година, преноси Украјинска правда

19.55 - Званични Кијев је саопштио да задржава право да настави антитерористичку операцију на истоку земље упркос договору у Женеви, преноси Раша Тудеј.

19.50 - Међународни кривични суд у Хагу објавио да је Украјина прихватила надлежност тог суда и отворила пут ка могућој истрази о насиљу владе бившег председника Јануковича над демонстрантима, преноси Бета.

19.30 - Русија би требало да покаже да је озбиљна у напорима за смиривање тензија, каже државни секретар САД Џон Кери, преноси АП. 

18.45 - Русија, САД и ЕУ договорили кораке ка смиривању стања у Украјини, рекао Сергеј Лавров, додајући да би слање руских трупа у ту државу било "супротно интересима Русије". 

16.00 - Украјинске власти увешће забрану уласка у ту земљу за руске грађане, мушкарце узраста од 16 до 60 година, а за сада је обавештење о томе добила једино руска авио-компанија "Аерофлот", преноси Интерфакс.

15.15 - Снаге самоодбране у Краматорску саопштавају да је војни хеликоптер који је надлетао колону оклопних возила украјинске армије отворио ватру на цивиле међу којима има највише петоро рањених.

14.00 - Европски парламент изгласао резолуцију којом од европских институција тражи да уведу оштрије санкције Русији.

13.30 - Украјински државни тужилац покренуо је кривични поступак против руске "Збербанке" због сумње да финансира сепаратистичке акције на југоистоку земље, јавља Укринформ.

13.00 - Жозе Мануел Барозо у име ЕУ одговорио на недавно писмо Владимира Путина, изразивши спремност за разговоре са Русијом и Украјином о гасној безбедности.

12.00 - Распушта се 25. ваздушно-десантна бригада украјинске војске, пошто се једна јединица предала проруским сепаратистима на истоку, навео Олександер Турчинов.

11.50 - У Женеви је почео састанак званичника САД, ЕУ, Украјине и Русије посвећен ситуацији у Украјини.

11.30 - Бесмислене тврдње о војном учешћу Русије на истоку Украјине, рекао Владимир Путин, одговарајући на питања грађана у телевизијском обраћању.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су се на данашњем састанку у Женеви, посвећеном Украјини, четири стране сложиле да предузму хитне кораке ка смиривању напетости у Украјини.

Лавров је рекао да ће САД, Европска унија (ЕУ), Украјина и Русија радити на успостављању широког националног дијалога (у Украјини) како би осигурали то да буду заштићена људска права.

Истакао је да ће бити амнестирани проруски демонстранти који су учествовали у побуни против владе у Кијеву, при чему неће бити амнестирани они за које буде утврђено да су криви за најтеже злочине.

Привремени договор могао би, за сада, да одложи економске санкције које је Запад припремио за Русију ако преговори у Женеви не би дали резултате, оцењује агенција АП.

Та агенција додаје да би то умањило међународни притисак и на Москву и на нервозне државе ЕУ које су енергетски зависне од Русије.

На конференцији за новинаре после сусрета, амерички државни секретар Џон Кери рекао је да све стране треба да се одрекну насиља, екстремизма и изражавања расизма, а да кључну улогу у деескалацији конфликта у Украјини треба да игра специјална посматрачка мисија ОЕБС, која већ функционише у тој земљи.

Како преноси АП, Кери је рекао да су се дипломате сагласиле о потезима које треба предузети и оценио да је рад био добар, али да речи имају мало значења уколико не буду праћене делом свих страна на смиривању ситуације.

Према његовим речима, од Русије се очекује да покаже да је озбиљна у напорима за снижавање тензија.

Раније је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков на својој Фејсбук страници навео да су 63 особе приведене, да је конфисковано оружје, комуникациона техника и, како се наводи, "руски мобилни телефони", преноси АФП.

Напад се догодио током ноћи, у њему је учествовало око 300 људи наоружаних пушкама и Молотовљевим коктелима, додао је Аваков.

Украјински министар тврди да ниједан припадник украјинских снага није рањен у том нападу, преноси Ројтерс.

На улицама лучког града Маријупоља, смештеном у турбулентној Доњецкој области, патролирају додатне полицијске патроле, а подршку им пружају хеликоптери из ваздуха.

Немири су избили синоћ кад је група антивладиних демонстраната дошла испред базе, тражећи од украјинских војника да је напусте.

Уместо тога, како наводи Раша тудеј, војници су отворили ватру и ранили више особа, а према наводима демонстраната, једна особа је рањена у груди и у критичном је стању.

Локални медији су јавили да су демонстранти бацали Молотовљеве коктеле, а неколико метака завршило је у два стана оближње зграде, ломећи прозоре и гасне инсталације.

Уследила је заједничка акција полиције и војске један сат после поноћи по локалном времену.

Демонстранти тврде да је група непознатих, како кажу, провокатора отворила ватру. Наводе да је та група стигла у град и да је затражила од демонстраната да иду ка војној бази и да покушају да је преотму.

У овом тренутку, однос снага на истоку Украјине није сасвим јасан. Извештачи јављају да су проруски побуњеници одузели шест оклопних возила кијевских снага, око Славјанска, града који је центар побуне, и да су неки војници из Кијева прешли на страну проруских побуњеника.

У Доњецку је наоружана група људи с фантомкама заузела канцеларију градоначелника.

С друге стране, Кијев и западни извори тврде да су оружане групе заправо припадници руских специјалних снага, као што су се појавили и на Криму, у марту, пре но што је припојен Русији.

Москва демантује да су на украјинској територији њени војници или агенти.

У међувремену је стигла вест да се у граду Краматорску, у коме траје операција украјинских снага безбедности, повлачи 15 оклопних војних возила ка области Дњепропетровск.

Оклопна возила, која су блокирали демонстранти у близини села Пчелкино, јужно од Краматорска, враћају се данас у место њиховог сталног боравишта у области Дњепропетровск, преноси агенција Итартас.

Током блокаде возила и војне опреме није било сукоба.

Пре састанка у женеви председник САД Барак Обама запретио је да ће се појачати америчке санкције против Москве ако Русија не искористи данашње разговоре у Женеви.

"Сваки пут кад Русија предузме мере које дестабилизују Украјину и крше њен суверенитет, биће последица", рекао је Барак Обама на телевизији Си-Би-Ес.

Обама је рекао да су Руси у најмању руку подржали оружане групе на југу и истоку Украјине.

Портпарол Беле куће Џеј Карни рекао је да Вашингтон од Русије очекује да током састанка у Женеви покаже да жели да се смири напетост на истоку Украјине.

Украјински министар спољних послова Андриј Дешчица сматра да је дипломатско решење још могуће, и да је то једини начин да се стабилизује ситуација. По доласку у Женеву, Дешчица је рекао да је спреман на дијалог с Русијом, али је искључио могућност разговора о федерализацији Украјине, што траже Москва и проруски побуњеници.

"Украјина, њена влада и народ треба да одлуче о томе", рекао је министар спољних послова те земље.

Руске трупе на граници с Украјином поново је позвао на уздржаност, а Москву да не подржава "терористичке активности на истоку земље".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво