Читај ми!

Славјанск, жртве на обе стране

Најмање две особе су погинуле, а више је рањено у сукобима украјинских снага реда и проруских демонстраната у Славјанску, тврде украјинске власти, које наводе да су јутрос покренуле акцију против проруских група које су заузеле зграду полиције и Државне безбедности у том граду.

20.50 - Савет безбедности ће се састати вечерасу 20.00 по локалном времену како би расправљао о украјинској кризи, јавља РИА Новости.

20.45 - Виктор Јанукович: Украјина је на корак од избијања грађанског рата након што је проливена крв на истоку земље, преноси Раша тудеј

19.58 - Проруски демонстранти заузели без сукоба градску Скупштину у Макејевки, трећем по величини граду у источној Доњецкој области, јавља Итартас.

19.30 - Украјинским председничким декретом "сепаратистима" се даје рок до понедељка да предају оружје, јавља Ројтерс

19.00 - Најава Кијева о ангажовању оружаних снага је "криминални акт", рекао Сергеј Лавров и затражио хитну седницу Савета безбедности УН, јавља Ројтерс.

17.50 - Има озбиљних назнака да је у нападе у источној Украјини умешана Москва, каже Саманта Пауер за Еј-Би-Си, упозоривши да би санкције против Русије могле да буду пооштрене.

17.30 - Александар Турчинов каже да Русија "спроводи рат" против Украјине. Најављује опсежну "антитерористичку операцију", јавља Ројтерс.

16.45 - Украјинске специјалне снаге размениле су ватру с проруском милицијом код Славјанска, погинуо официр службе безбедности, јавила агенција АП.

16.10 - Присталице и противници федерализације Украјине сукобили се у Харкову, локални медији јављају да је двоје људи повређено, преноси Итар-тас.

15.20 - Новинар Асошијетед преса тврди да данас није видео никакве знаке сукоба или трагове метака у полицијској станици у Славјанску, која је, као и дан раније, окружена барикадама, али људи који их чувају нису наоружани.

14.30 - Присталице федерализације Украјине заузеле су зграде градске управе у Маријупољу и Јенакијеву, извештавају руски и украјински медији, преноси Танјуг.

14.00 - Андерс Фог Расмусен упозорава - "Свако даље руско војно мешање у Украјини" повећаће међународну изолацију Русије, преноси Танјуг саопштење НАТО.

12.50 - Један проруски активиста убијен Славјанску, јавила је руска агенција РИА Новости.

12.30 - Проруски демонстранати заузели су кабинет градоначелника Маријупоља, града на истоку Украјине, јавили су локални медији.

11.45 - Више људи погинуло и повређено на обе стране у сукобима у Славјанску, наводи АФП. 

11.30 - Један украјински полицајац убијен, а пет повређено током "антитерористичке акције" Кијева у Славјанску, јавља Ројтерс.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков навео је да је током операције украјинских специјалних снага у том граду на истоку Украјине "више људи погинуло и рањено на обе стране", пренео је АФП.

Аваков је навео да је погинуо један, а рањено неколико припадника украјинских снага и да се још не може прецизирати број погинулих и рањених на страни демонстраната.

"Сепаратисти су почели да се штите користећи људски штит", написао је Аваков на својој Фејсбук страници, наводи АФП.

Руска агенција РИА Новости јавила је да је у Славјанску погинуо један проруски демонстрант. 

Украјински министар унутрашњих послова је јутрос саопштио да су снаге безбедности покренуле "антитерористичку операцију у циљу окончања активности сепаратиста" у Славјанску, пренео је Ројтерс.

Аваков је додао да у акцији учествују све структуре оружаних снага, а очевици из Славјанска, града са 120.000 становника у источном делу Украјине, наводе да хеликоптери надлећу центар и да се чују експлозије и пуцњава.

Група од најмање 20 наоружаних људи заузела је јуче прво зграду полиције у Славјанску, а касније и зграду Државне безбедности у истом граду на истоку Украјине, наводи се у саопштењу регионалне полиције из Доњецка.

Проруски демонстранти су нешто касније такође успоставили контролне пунктове на путевима у Славјанску.

Проруске групе заузеле су и зграду полиције у Краматорску, такође на истоку Украјине, чему је претходио оружани сукоб са полицијом која је покушала да брани објекат од нападача који су упали унутра, тврде локални медији и очевици.

Тиме је продубљен спор Украјине са Москвом који би, између осталог, могао омести испоруке гаса широм европског континента.

Москва је синоћ упозорила Запад да би свака војна акција у Славјанску могла да доведе до отказивање најављених преговора о политичком регулисању украјинских проблема.

Амерички државни секретар Џон Кери упозорио је Москву да ће сносити "додатне последице" уколико се не стишају тензије у суседној Украјини и уколико се руска војска не повуче са границе.

У телефонском разговору са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, Кери је "јасно рекао да, уколико Русија не предузме мере за смиривања тензија на истоку Украјине и уколико не повуче своје војнике са (руско-украјинске) границе, сносиће додатне последице", изјавио је неименовани званичник Стејт департмента.

Амерички потпредседник Џо Бајден требало би 22. априла да отпутује у Украјину, где ће потврдити подршку Вашингтона Кијеву и разговарати о начинима да се побољша енергетска безбедност те земље у контексту кризе са суседном Русијом.

Кризу у Украјини разматраће сутра шефови дипломатија земаља чланица ЕУ у Луксембургу.

Ројтерс: Одлучујуће недеље за Украјину и Путинов утицај

Све су прилике да ће Владимира Путина историја упамтити као руског лидера који је повратио Крим, али руски председник сад се бори да га историја не обележи и као човека који је дозволио Украјини да изађе из сфере утицаја Москве, оцењује Ројтерс.

Како наводи та агенција, наредних шест недеља биће одлучујуће у тој бици, пошто се Украјина припрема за избор председника 25. маја, док се труди да спречи проруске сепаратисте на истоку да се отцепе.

Поново преузимајући контролу над Кримом, 60 година након што је то полуострво совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио Украјини, Путин је остварио тријумф на домаћем терену. Али, губитак утицаја над Украјином значио би да је цена преузимања Крима била превисока, оцењује агенција.

Иако су Украјина и Русија престале да живе у заједничкој држави кад се 1991. распао Совјетски Савез, економске, политичке и културне везе остале су снажне, а Москва је задржала много политичког и економског утицаја у Кијеву.

"Путин сада тражи модел у којем ће Москва задржати одређен ниво утицаја", каже Глеб Павловски, којег Ројтерс описује као "бившег спин доктора" Кремља, пошто је до пре три године саветовао Путина: "Мислим да су наредне седмице кључне, јер Путин не може да дозволи да украјински избори произведу за Русију неприхватљиву формулу, а не може да дозволи ни да делује неодлучно. Потребно му је брзо решење."

На први поглед, примећује Ројтерс, Путин не изгледа као човек који има горући проблем. Његов рејтинг у земљи најбољи је у последњих неколико година - откад су руске снаге преузеле Крим и Москва анектирала полуострво после брзински организованог референдума.

Путинов успех на Криму потпуно је неутрализовао и руску опозицију, а Ројтерс процењује да ће јединствена подршка председнику у Москви трајати бар још неко време.

Ипак, после увођења западних санкција, пословни и политички извори кажу да "расте нелагода испод површине", јер еуфорија бледи због санкција и могућности увођења нових.

Неки се, тврди Ројтерс, брину и због рата речима са Западом, које виде као претњу повратка изолације из совјетске ере - после две деценије изградње односа са светом.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво