Читај ми!

Размена ватре на истоку Украјине

Наоружане особе напале полицијске станице у Краматорску и Донбасу. Полиција узвратила ватром. Демонстранти заузели седиште украјинске Државне безбедности и полицијску станицу у Славјанску и Доњецку. Ангела Меркел позвала на јединствени одговор Европе на писмо Владимира Путина.

23.20 - Украјина није способна да преузме одговорност за судбину земље, каже Лавров и истиче да нови немири могу угрозити мировне преговоре, преноси Ротјерс.

23.00 - Промене граница под изговором бриге о мањинама води само натраг у најцрње сценарије 20. века, упозорио Русију шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски, преноси Бета.

22.30 - Бела кућа забринута због инцидената које је "очигледно подржала Русија" и позива Путина да прекине са дестабилизацијом Украјине, преноси Ројтерс.

21.45 - Оружане групе поставиле барикаде на прилазима граду Славјанск и заустављају сумњиве аутомобиле, јавља РИА Новисти

19.50 - Група од око 50 наоружаних људи заузела полицијску зграду у Краматорску, у региону Донбас. Полиција узвраћа ватром, јавља Итартас.

19.40 - Наоружана група напала две полицијске станице у проруски настројеним градовима Краматорс и Красни Лиман на истоку Украјине. Размена ватре се наставља, рекао Аваков, преноси АФП.

18.19 - Русија је као "неприхватљиве" оценила претње Кијева проруским активистима који су заузели неколико зграда регионалне управе у источном делу Украјине, јавља АФП. 

17.03 - Мушкарци у униформама расформираних украјинских специјалних полицијских јединица - Беркут, окупирали су седиште полиције у Доњецку, шеф полиције поднео оставку, јавља АП.  

13.25 - Проруски демонстранти заузели још једну зграду Славјанску, у којој се налази локално седиште украјинске Државне безбедности, јавља Раша тудеј.

13.10 - Хиљаде присталица федерализације Украјине окупило се у Доњецку испред барикда које окружују зграду локалних власти, јављају РИА Новости.

11.40 - Украјинаска компанија "Нафтoгас" обуставила исплату дуга за гас Русији, до завршетка преговoра о цени тог енергента, каже извршни директор те компаније Андреј Кобољев, јавља Ројтерс.

Крај кризе у Украјини још се не назире. Проруски активисти и даље држе под контролом кључне владине зграде у источној Украјини, иако је украјински премијер Арсениј Јацењук обећао већу аутономију региона. У Краматорску и Донбасу дошло је до пуцњаве.

Група наоружаних људи је напала полицијске станице у проруски настројеним градовима Краматорс и Красни Лиман на истоку Украјине, на шта је полиција одговорила ватром.

Након размене ватре, проруски демонстранти преузели су контролу над седиштем полиције у Краматорску, на 150 километара од руске границе. Како преноси Ројтерс, у близини зграде чули су се пуцњеви из аутоматских пушака.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је на свом Фејсбук профилу налогу навео да се борбе воде у неколико места у провинцији Доњецк, где су "непознате особе отвориле ватру" на зграде локалне администрације.

"Полиција одговара. Размена ватре се наставља", написао је Аваков и истакао да украјинске власти данашње догађаје сматрају агресијом Руске Федерације.

Раније у току дана, у граду Славјанск, наоружане особе су заузеле и локално седиште украјинске Државне безбедности, пошто су претходно запоселе зграду полиције, саопштила је регионална полиција.

Како се истиче, иста група људи је сада заузела и зграду Државне безбедности у Славјанску.

Полиција тврди да су наоружани нападачи из зграде полиције узели најмање 400 пиштоља и 20 комада аутоматског оружја.

"Главни циљ преузимања зграде полиције је било узимање оружја. Они то оружје дају учесницима протеста у Славјанску", саопштила је полиција, иако је фотограф агенције Ројтерс навео да на лицу места није видео нападаче како икоме деле оружје.

Јацењук је обећао већу аутономију региона јуче, током обиласка рударског региона Доњецк, где се група наоружана калашњиковима забарикадирала у згради локалне владе и тражи референдум о припајању Русији.

Аваков, који је синоћ стигао у Доњецк, истакао је да постоји разлика између "демонстраната" и "терориста", а затим на свом Фејсбук профилу поставио коментар да су "специјалне снаге упућене у Славјанск".

Један од лидера "народног устанка у Донбасу" Сергеј Ципљаков рекао је за РИА Новости да су "присталице федерализације" успеле да "преузму контролу над административним зградама".

"Немамо оружје. Сада ћемо у Доњецку блокирати базу специјалне јединице Беркут, како не би дошли у Славјанск да деблокирају зграде", навео је Ципљаков.

Славјанск је град са око 100.000 становника у Доњечкој области, на граници са Русијом.

Итартас јавља, позивајући се на локалне медије, да је на дестине људи ушло на кратко током ноћи у канцеларију регионалног тужиоца у Доњецку.

Непознати људи су избацили из зграде чувара и чистачицу, међуим полицијске снаге су веома брзо стигле на лице места и избацили их из зграде.

Представник самопрокламоване југоисточне армије Луганс Валериј Болотов рекао је да траже од владе у Кијеву да одмах откаже антитерористичке операције против демонстраната и усвоји закон о амнестији за припаднике специјалних јединица, Беркут, али и демонстранте који су заузели административне зграде у источним украјинским регијама.

Како је навео, траже и да се руски призна као званични, други језик у Украјини.

Меркелова позива на јединствен одговор Путину

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да Путиново писмо указује да Украјина има дуговања према Русији и да је снабдевање Европе гасом повезано са ситуацијом у Украјини.

"Постоје добри разлози да то писмо схватимо као шансу да Европа има јединствени одговор на њега", истакала је Меркелова током посете Атини.

У Вашингтону где се одржава састанак Групе 20 амерички министар финансија рекао је да најмоћније земље света подржавају пооштравање санкција Москви у случају ескалације украјинске кризе.

Из кабинета Кетрин Ештон потврђено је да ће се наредног четвртка у Женеви састати шефови дипломатија Европске уније, Сједињених Држава и Русије ради покушаја превазилажења украјинске кризе.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да ескалација напетости у Украјини могућа је само у случају да влада у Кијеву, која има огромну подршку Америке и Европске уније, одлучи да је подстакне.

Могућност одржавања мултилатералних састанака и шансе за сарадњу поводом украјинске кризе биле би уништене ако се украјинска власт одлучи да протесте на истоку Украјине сузбије силом, стоји у том саопштењу.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво