Читај ми!

Харков, демонстранти заузели владину зграду

Руске заставе вијоре се на владиним зградама у Харкову, Доњецку и Луганску, пошти су их заузели демонстранти. Виталиј Чуркин не пориче да су односи Москве и Запада захладнели, али каже да нема "хладног рата". Из Кијева најављују да ће све обавезе око транзита руског гаса у Европу бити испуњене. Парламентарна скупштина НАТО прекинула сарадњу са Русијом.

23.10 - Председник Чешке Милош Земан рекао је да Запад треба да предузме оштре кораке, који би могли да укључе и слање НАТО снага у Украјину, уколико Русија покуша да анектира источни део Украјине, преноси Танјуг.

21.30 - Демонстраната пробили полицијски кордон и ушли у зграду регионалне администрације у Харкову, јавио је АФП.

21.20 - Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков оптужио је Путина да стоји иза данашњег заузимања владиних зграда и обећао је да ће полиција да поврати мир, преноси Танјуг.

18.30 - Полиција блокирала зграду коју су заузели демонстранти, а државни јавни тужилац је сапштио да су безбедносне агенције почеле процедуру ослобађања зграде, преноси Итртас

16.15 - Кључ за било које ново политичко руководство у Кијеву је ослобађање Украјине од корупције, упозорио је украјински председнички кандидат, олигарх Петро Порошенко, у интервјуу за Ројтерс.

15.50 - Проруски демонстранти упали су у просторије локалне управе у граду Доњецку, на истоку Украјине, преноси АФП.

15.45 - Виталиј Чуркин: Напетост у односима Русије и Запада неће дуго трајати, нема хладног рата - преноси Танјуг.

15.00 - Чланови националистичке групе "Десни сектор" сукобили су се са проруским демонстрантима у Харкову, пренела је Раша тудеј, наводећи да није познато више детаља.

12.50 - Тело украјинског десничарског активисте пронађено са траговима мучења, дан након што је отет, саопштила је његова партија Свобода.

11.55 - Парламентарна скупштина НАТО-a одлучила је да прекине сарадњу са руском Федералном скупштином, преноси Итартас

Проруски демонстранти пробили су полицијски кордон и ушли у зграду регионалне администрације у источном украјинском граду Харкову. Активисти су заузели и владине зграде на сличним протестима у источним градовима Доњецку и Луганску.

Више од 2.000 демонстраната који су носили руске заставе окупили су се испред зграде јавне управе у Харкову, у коју је више десетина њих упало, пошто се полиција повукла пред њиховим налетом.

Демонстранти су затим са те зграде скинули украјинску заставу и истакли руску. Полиција се и даље налази на око 50 метара од те зграде.

Слични сценарио догодио се и у граду Доњецку, на истоку Украјине.

Више од 2.000 демонстраната у Доњецку упутило се после протеста ка просторијама које је чувала полиција. Од тога је 50 успело да се пробије у зграду, јавља АФП.

Демонстранти су са зграде локалне власти скинули заставу Украјине, а истакли заставу Русије.

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин оценио је раније данас да се може говорити о захлађењу односа са Западом, али да та напетост због ситуације око Крима "у историјској перспективи неће бити дуга", да "хладног рата нема", као и да "огромна већина земаља" или правно или фактички признаје ступање Крима у састав Русије.

Према речима руског дипломате, иза "антируске реторике" западних земаља крије се њихово разочарање "оним што се десило због њихових непромишљених активности у Украјини", пренео је Итартас.

Чуркин је за руску НТВ рекао да признање новог статуса Крима од стране међународне заједнице представља само питање времена и не захтева додатне напоре Москве.

Руски дипломата је додао и да Запад широко практикује вршење притиска на неке земље Африке и Азије приликом гласања на заседањима Генералне скупштине УН и навео пример резолуције о ситуацији на Криму.

У међувремену, Парламентарна скупштина Северноатлантског савеза (ПС НАТО) одлучила је да прекине сарадњу са руском Федералном скупштином. То је потврдио председник ПС НАТО Хју Бејли по завршетку заседања у Риги, пренели су руски медији.

Шеф летонске делегације Ојарс Калнинш објаснио је, како преноси Итартас, да је "обустављена свака званична сарадња".

"Пратимо развој догађаја у Украјини и подржавамо територијалну целовитост Украјине", рекао је Бејли.

"Украјина ће испунити своје обавезе"

Министар енергетике Украјине Јуриј Продан рекао је да ће Украјина испунити све своје обавезе у вези са транзитом руског гаса у Европу, наглашавајући да Украјина неће имати "никакве везе" са гасом који иде у Европу.

"Количина тог гаса која уђе у земљу одговараће оној која ће бити испоручена на украјинској западној граници, чак и у случају да Руси престану да испоручују гас самим Украјинцима", рекао је Продан, преноси Итартас.

Ова изјава је дата поводом руских оптужби Украјине за крађу гаса у транзиту преко њене територије, који је намењен западноевропским земљама.

Нови украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је да Кијев не прихвата руско повећање цене гаса, оптужујући свог суседа за "економску агресију".

Међутим, министар Продан каже да Кијев и даље преговара са Москвом око смањења цене коју плаћа за руски гас, као и да ће изаћи пред арбитражни суд уколико ти преговори не успеју.

Истовремено, "Гаспром" је реаговао на најаве званичника у Кијеву о могућем снабдевању природним гасом из САД. Руска нафтна компанија те потезе је оценила као "акте политичког популизма".

Портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов рекао је за ТВ Русија 24 да испорука гаса из САД не може да постане алтернатива руском гасу у Украјини "првенствено због недостатка количине бесплатног гаса за извоз у блиској будућности".

"Истовремено, не постоји посебна флота танкера за испоруку природног гаса из САД-а, а изградња такве флоте захтеваће много времена и слободног капацитета у бродоградилиштима које свет сада нема", наводи Купријанов јавља агенција Итартас.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво