Читај ми!

Крим изабрао Русију

Више од 96 одсто гласача на Криму подржало присаједињење Русији, показују резултати референдума. Висока излазност. Славље у Симферопољу. Кримска делегација у понедељак путује у Москву. Запад одбацио референдум.

 08.30 - Коначни резултати референдума: 96,77 одсто за отцепљење.

00.20 - Обама поручио Путину да је Русија угрозила суверенитет и територијални интегритет Украјине због чега су САД и европски партнери спремни да Русији "наметну додатне трошкове".

23.45 - Са пребројаних 75 одсто гласова, 95,7 одсто гласача рекло "да" припајању Крима Русији, јавља Раша тудеј.

22.55 - "Враћамо се кући! Крим иде у Русију!", поручио Сергеј Аксјонов, поздрављајући грађане у центру Симферопоља.

21.35 - Референдум на Криму је у складу са међународним правом, рекао Владимир Путин у телефонском разговору са Бараком Обамом, саопштио Кремљ.

21.30 - Чак 95,5 одсто бирача подржало присаједињење Крима Русији, јавила руска државна агенција, преноси Ројтерс.

Становници Крима одлучили су на данашњем референдуму да се та аутономна република Украјине присаједини Русији.

На основу 75 одсто пребројаних листића, за припајање Крима Русији гласало је 95,7 одсто гласача, преноси Раша тудеј.

"Данас смо донели веома важну одлуку која ће ући у историју", објавио је премијер Крима Сергеј Аксјонов на свом Твитер налогу, а затим најавио да ће влада Крима сутра и званично затражити припајање Русији, одмах по објављивању коначних резултата.

Врховни совјет (скупштина) Крима ће сутра предати званичан захтев да се придружи Руској Федерацији, рекао је Итартасу први потпредседник владе Крима Рустам Темиргалијев.

Кримска скупштина ће на сутрашњој седници сумирати референдум и уобличити званичан захтев за присаједињење Русији - додао је он.

"Морамо да започнемо политички процес спајања са Русијом, који ће захтевати одлуке Државне думе, Савета Федерације и председника Путина", рекао Темиргалијев. 

Сергеј Аксјонов је најавио да делегација Крима већ сутра путује у Москву, која пажљиво прати резултате референдума.

Према речима портпарола руског Министарства спољних послова Григорија Карасина, Москва ће резултате размотрити онда када они буду коначни.

Претходно се огласио председник Думе, доњег дома руског парламента, Сергеј Наришкин, рекавши да референдум представља историјски догађај за Русију.

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће поштовати вољу гласача.

Вашингтон је вечерас саопштио да одбацују референдум на Криму, оцењујући да је у супротности с украјинским уставом.

У саопштењу Беле куће наводи се да САД неће признати резултат данашњег гласања које је одржано, како се наводи, "под претњом насиља и уз застрашивање руском војном интервенцијом која крши међународно право".

Референдум о статусу Крима одбацили су и Лондон и Париз.

Власти Велике Британије назвале су гласање на Криму "исмевањем демократије", док је шеф француске дипломатије Лоран Фабијус поручио да Русија мора да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине.

Према речима међународних посматрача на чијем је челу Матеуш Пискорски из Пољске, референдум је протекао у складу са међународним стандардима, пренела је агенција Итартас.

На референдуму је забележен веома висок одзив бирача, а грађани су одговарали на два питања - "Да ли сте за уједњење Крима и Русије с правом субјекта Руске Федерације?" и "Да ли сте за обнављање Устава Републике Крим из 1992. године и статус Крима као дела Украјине?".

У Симферопољу је одмах по затварању биралишта почело окупљање грађана са руским заставама на главном тргу, а према последњим информацијама тамо је присутно око 15.000 грађана који прослављају референдумски резултат.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво