Читај ми!

Украјина, снага руског вета

Москва уложила вето у Савету безбедности УН на резолуцију којом се осуђује сутрашњи референдум о припајању Крима Русији. Двоје мртвих и двоје рањених у рафалној паљби из седишта "Десног сектора" у Хaркову. Ухапшено 30 екстремиста. Кијев најављује потписивање Споразума о асоцијацији са ЕУ.

23.15 - Британска влада предложила да се у Лондону одржи састанак Г7, уколико Русија буде избачена из Групе 8 због своје политике према Украјини, пише Шпигл

22.30 - Референдум на Криму у складу с међународним законом, рекао Сергеј Лавров у телефонском разговору са Џоном Керијем, објавило руско министарство на Фејсбуку.

22.09 - Руске снаге на Крим распоредиле четири батерије противавионсих система С-300, јавља украјинска агенција Униан. Украјинске ракете тог типа се од почетка седмице налазе у Одеси.

18.30 - У одредима самоодбране на Криму има више од 8.000 људи, рекао Сергеј Аксјонов, додајући да се она "озакоњава, добија униформу и оружје", преноси Итартас.

16.32 - Русија је у Савету безбедности уложила вето на нацрт резолуције којим се сутрашњи референдум на Криму проглашава неважећим. Кина при гласању била уздржана.

16.10 - Око 5.000 проруских демонстраната у Доњецку захтева слободу за "народног губернатора" Павела Губарова, којег је ухапсила украјинска служба безбедности.

15.45 - Украјинска војска одбила покушај руских снага да уђу у регион Херсон који се граничи са Кримом, саопштило министарство у Кијеву, преноси Ројтерс.

14.20 - Руско Министарство за медије саопштило је да је регистровало сметње у раду руског телевизијског сателита и да је извор ометања на територији Украјине.

13.22 - Врховна рада Украјине (скупштина) распустила Врховни совјет (скупштину) Аутономне Републике Крим, јавиле су украјинске агенције.

12.32 - Око 5.000 "калашњикова", 2.700 пиштоља, 120 пушкомитраљеза и 12 ручних бацача украдено из арсенала у Лавову током фебруара, јавља украјински Интерфакс, позивајући се на изворе у полицији. 

12.25 - У Москви митинг за присаједињење Крима и контрамитинг. Неки учесници приведени јер су носили заставу Трећег рајха, јавља Итартас.

Дан уочи најављеног референдума о присаједињењу Крима Русији, Москва је у Савету безбедности уложила вето на резолуцију УН која проглашава нелегалним сутрашњи референдум. Блиски савезник Русије, Кина, уздржала се од гласања, док је преосталих 13 чланица Савета подржало.

Присталице резолуције, коју су предложиле САД, знале су да ће Русија, као једна од пет сталних чланица Савета безбедности УН, искористити своје право вета, али су ипак резолуцију ставили на гласање, како би показали колико је јако противљење руском преузимању Крима, наводи АП.

"Русија није могла да подржи амерички нацрт резолуције о Криму, јер је у супротности са правом народа на самоопредељење из члана 1 Повеље Уједињених нација", појаснио је одлуку Виталиј Чуркин, амбасадор Русије у УН.

Како наводи америчка агенција, резолуцијом би се, такође, истакло да сутрашњи референдум о томе да ли Крим треба да се одвоји од Украјине и постане део Русије "не може бити валидан, и не може бити основа за било какву промену статуса Крима".

"То је тужан, али значајан моменат. Изолована и сама, Русија је блокирала резолуцију, док се њене трупе гомилају на украјинској источној граници", оценила је Саманта Пауер, амбасадорка САД у УН.

Кина је веома осетљива на питање територијалног интегритета због Тибета и других нестабилних региона на које полаже право, а кинески амбасадор у УН Лију Џиеји поновио је у четвртак подршку Пекинга суверенитету и територијалном интегритету Украјине, и немешање у унутрашња питања других земаља.

Иначе, више од половине укупно уложених вета у Савету безбедности УН искористила је Русија - преко 120 пута. Заједно са Кином, Русија је у јулу 2012. уложила вето на резолуцију којом се Сирији прети санкцијама.

Власти у Кијеву неће признати резултате референдума. Украјински парламент распустио је скупштину аутономне републике Крим и наредио са се припреми одлука о расписивању превремених избора.

Поводом сутрашњег референдума у Симферопољ, главни град Крима, стигло је 70-ак међународних посматрача, углавном из европских земаља. Они ће обићи све регионе и дати коначно мишљење на основу праћења резултата гласања.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов позвао је становништво те аутономне републике да изађе сутра на референдум о статусу, слободно бира "независно од националности и вероисповести" и направи избор "којим ће се потомци поносити".

"Ничег се не бојте. Влада ће учинити све да гласање прође спокојно, мирно и демократски", рекао је он у телевизијском обраћању, пренео је Итартас.

Ухапшено 30 екстремиста у Харкову

Током дана у Харкову је ухапшено 30-ак екстремиста радикалног покрета "Десни сектор", пошто су синоћ отворили ватру на локалне снаге самоодбране, пренео је Итартас. У тим нередима страдало је најмање двоје људи и исто толико повређено.

Представник локалног покрета у Харкову против "Мајданских протеста" навео је да је синоћ до сукоба у центру Харкова дошло када су се грађани супротставили екстремистима, вероватно из радикалне организације "Десни сектор", чији су припадници учествовали и у сукобима са полицијом на Тргу Мајдан у Кијеву.

Руска агенција је навела да су екстремисти пуцали из аутоматских пушака са прозора зграде која је седиште "Десног сектора" и да су се чуле експлозије шок бомби и молотовљевих коктела, који се бацани са другог спрата зграде.

"Десни сектор" је радикална организација чији активисти су, наводно, учествовали у сукобима са полицијом током антивладиних протеста у Кијеву, који су почели у новембру 2013. када су власти одбиле да потпишу споразум о придруживању са Европском унијом, због жеље за "ближим везама" са Русијом.

Кијев потписује споразум са ЕУ?

У међувремену, украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је данас да би политички део Споразума о асоцијацији између Украјине и Европске уније могао бити потписан наредне седмице, у петак, 21. марта.

"Управо сам разговарао са председником Савета ЕУ Херманом Ван Ромпејом. Он је рекао да су чланице ЕУ спремне да одрже 21. марта самит о потписивању политичког дела Споразума о асоцијацији", рекао је Јацењук, а пренео је Би-Би-Си.

За то време, Запад појачава санкције Москви.

Француски председник Франсоа Оланд најавио је да ће Париз у оквиру трећег нивоа санкција разматрати и војну сарадњу са Русијом уколико Москва "не умањи интензитет кризе у Украјини".

Упитан да ли ће Француска суспендовати уговор о носачу хеликоптера са Русијом, вредан 1,2 милијарде евра, Оланд је одговорио да и то потпада под трећи ниво санкција.

Очекује се да у понедељак САД и ЕУ објаве листу руских званичника којима ће се замрзнути имовина и ускратити добијање виза, преноси Ројтерс.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво