Читај ми!

Руси оборили америчку летелицу изнад Крима

Најмање две особе погинуле у сукобима у Харкову. Изнад Крима Руси оборили беспилотну летелицу војске САД. Без резултата нове рунде разговора Лаврова и Керија. Русија најавила вето на резолуцију САД којом би референдум о независности Крима био проглашен нелегалним.

00.20 - Најмање две особе убијене и још неколико рањено у сукобима десничара и снага локалне самоодбране у Харкову, јавља ИтарТас.  

22.30 - Наоружане особе из десничарског покрета "Десни сектор" напали су локалне снаге самоодбране у Харкову, јавља Итартас. Најмање троје повређено у пуцњави.

21.45 - Руска компанија за наоружање Ростек електронски је срушила америчку војну беспилотну летелицу изнад Крима, саопштила је та јавна компанија, наводећи да је летелица пала готово неоштећена у руке кримских снага самоодбране, преноси АФП.

20.50 - Или ће наша нова млада демократија тријумфовати или ће тоталитарна завеса пасти на Украјину, поручио Олександар Турчинов, преноси Ројтерс.

20.20 - Америчка беспилотна летелица за надзор, пресретнута је изнад области Крима у Украјини, саопштила је руска војска, преноси Танјуг

20.00 - САД ће задржати свој носач авиона у Средоземном мору дуже него што је планирано, због кризе у Украјини, саопштио је портпарол Пентагона, преноси Ројтерс

18.00 - Ратификовање кримског референдума у руском парламенту би било анексија полуострва на мала врата, каже Џон Кери, преноси Ројтерс

16.50 - Уколико је Косово посебан случај онда то важи и за Крим, рекао је Лавров, наводећи да ће Русија став о Криму дефинисати када буду познати резултати референдума, преноси Итартас.

16.49 - Лавров, после пет сати разговора са Керијем, рекао да Москва и Вашингтон нису пронашли заједнички језик око Крима. Он је позвао Украјину да спроведе уставне реформе и рекао да ће Русија подржати резултате референдума.

12.25 - Русија позива ОЕБС да одустане од "двоструких стандарда" и размотри позив да учествује у праћењу референдума на Криму. Москва истиче да задржава право на интервенцију.

12.15 - На црној листи коју ЕУ треба да усвоји налазе се најближи Путинови сарадници, пише бриселски портал ЕУ обзервер.

12.00 - Џон Кери и Сергеј Лавров разговарају у Лондону. Кери ће тражити гаранције да Русија неће покушавати да припоји Крим.

11.20 - У Козачком заливу код Севастопоља са руског брода искрцани војници, камиони и оклопни транспортер, јавља Ројтерс. Почеле вежбе руске морнаричке авијације над Медитераном.

Русија нема намере да изврши инвазију на југоисток Украјине, али ће Кремљ поштовати резултате референдума на Криму, рекао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Након неколико сати разговора у Лондону са америчким државним секретаром Џоном Керијем, Лавров је истакао да није постигнут заједнички језик са Западом.

"Поштоваћемо вољу грађана Крима на наступајућем референдуму", рекао је Лавров новинарима.

Осудио је најновије насиље у Доњецку, граду на југоистоку Украјине, наводећи да Русија нема намеру да се тамо умеша, али да права етничког руског становништва морају да буду "заштићена и осигурана".

Случај Крима, према Лавровљевим речима, не може да буде посматран изван историјског контекста. "Крим значи више за Русију него што Фолкландска острва значе за Велику Британију", рекао је руски министар.

"Кери није упутио никакве претње Русији. Наши партнери знају да су (економске и дипломатске) санкције контра-продуктивне", рекао је Лавров.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да САД неће прихватити резултат референдума о отцепљењу Крима од Украјине и припајању Русији.

Кери је изјавио да је свом руском колеги изнео више идеја о томе како сачувати суверенитет Украјине и у исто време заштити интересе Русије.

Лавров је, међутим, јасно ставио до знања да председник Русије Владимир Путин неће донети никакву одлуку док не буде познат исход референдума, рекао је Кери.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков рекао је претходно да су приведене четири особе због сумње да стоје иза јучерашњих сукоба проруских и проукрајинских присталица у Доњецку у којима је погинула најмање једна особа, а према неким извештајима, могуће и три особе.

Сукоби су избили када су проруски демонстранти, којих је било око 2.000, пробили полицијски кордон који је окружио учеснике митинга који се залажу за интегритет Украјине, њих око 1.000. Како је пренела Раша тудеј, током сукоба су коришћене и димне бомбе.

Агенција Ројтерс наводи да се неколико стотина људи, који су узвикивали пароле подршке руском председнику Владимиру Путину, сукобило са групом особа које су осуђивале Москву.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да власти Украјине нису у могућности да контролишу ситуацију у земљи и упозорило да оставља себи право да заштити руско становништво на територији Украјине.

У Доњецку је протекле седмице одржано више већих протеста током којих су избијале туче.

Русија најавила вето у УН

Савет безбедности УН поново је синоћ разматрао ситуацију у Украјини, а САД су понудиле нацрт резолуције којом би референдум о независности Крима био проглашен нелегалним. Међутим, Русија је најавила да ће уложити вето, па је гласање о томе одложено.

Према наводима дипломата које преноси Ројтерс, резолуција би позвала земље да не признају резултате референдума на Криму, чији је парламент већ изгласао да жели да се припоји Русији.

Али Русија, једна од пет сталних чланица СБ УН са правом вета, јасно је ставила до знања да је против тог нацрта резолуције, па је одлучено да се гласање о њој одложи најкасније до суботе како би било времена за даље преговоре, наводи британска агенција.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер, рекла је новинарима после састанка, да је циљ резолуције да се промене намере Русије, "пре него што животи невиних буду изгубљени".

На седници је говорио и председник прелазне украјинске владе Арсениј Јацењук, који је оптужио Русију за спровођење војне агресије, рекавши да за њу нема никаквог разлога нити основа и оценио је као неприхватљиву.

Јацењук је нагласио и да је уверен да Русија не жели рат и и позвао Москву да узме у обзир вољу народа и врати се дијалогу с Украјином.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин поручио је да Русија не жели рат због кризе у Украјини.

"Русија не жели рат, нити то желе Руси, а уверен сам и да Украјинци то не желе", рекао је Чуркин, након обраћања Арсенија Јацењука.

Чуркин је критиковао процену западних сила о кризи у Украјини и ситуацији на Криму и поновио позицију Москве да је украјински председник Виктор Јанукович неуставно свргнут с власти.

Чуркин је стао у одбрану референдума на Криму, рекавши да проистиче из правног вакуума у тој аутономној републици, који је настао као резултат "неуставног збацивања владе у Кијеву" прошлог месеца.

Неколико западних дипломата изјавило је да се нада да ће се Кина, која се придружила руском вету на три резолуције о Сирији 2011, овог пута дистанцирати од Москве.

Ово је била шеста седница Савета безбедности УН посвећена ситуацији у Украјини у последњих 12 дана, али ниједна није окончана конкретним договором или акцијом.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво