Преминуо командант кубанске револуције

Један од последњих из групе побуњеника, која се 1956. године искрцала из Мексика и почела револуцију на Куби, Хуан Алмеида, преминуо је у 82. години.

Хуан Алмеида, један од најстаријих команданата кубанске револуције и један од потпредседника Кубе, преминуо је данас од срчаног удара у 82. години.

Алмеида се од првих дана кубанске револуције борио уз браћу Фидела и Раула Кастра.

Алмеида, који је од самог почетка заузимао висока места у револуционарној влади, до смрти је био један од више вицепредседника у државном савету, на чијем челу је био Фидел Кастро, док ту функцију јула 2006. године није препустио брату Раулу због здравствених разлога.

Он је такође био и члан моћног политбироа владајуће Комунистичке партије који је поводом смрти свог члана саопштио да ће "име команданта револуције Хуана Алмеиде Боскеа остати заувек у срцима и мислима његових сабораца".

Кубанске власти су због његове смрти сутраашњи дан прогласили Даном жалости.

Алмеида је био грађевински радник из сиромашног предграђа Хаване. Учествовао је у пропалом нападу од 6. јула 1953. године на војне бараке у Монкади у Сантиагу ди Куба, што се узима као почетак револуције.

После напада био је ухапшен, заједно са браћом Кастро. Изашли су из затвора када их је тадашњи први човек Кубе, генерал Батиста, помиловао и отишли у Мексико 1956. године да би реорганизовали револуционарне снаге и припремили их за борбу притив Батисте.

Био је у малој групи револуционара на јахти "Гранма" који су крајем 1956. године из Мексика дошли на Кубу и започели борбе на планинама Сиера Маестра, где је била база побуњеника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво