Читај ми!

Крим, сви путеви воде у Москву

Кримски парламент усвојио Декларацију о независности. Виктор Јанукович поручио из Ростова на Дону да ће се вратити у Кијев. Аеродром у Симферопољу под контролом проруских снага. Врховна рада изгласала суспендовање кримског референдума. Европска унија припрема санкције Русији.

23.53 - Украјина неће војно покушавати да заустави отцепљење Крима, рекао в.д. председника Олександр Турчинов агенцији Франс прес.

23.31 - Велики пожар на аеродрому Белбек. Гореле инсталације. Украјинци за пожар криве руске специјалце. Ватра је угашена, јавља агенција Униан. 

22.40 - НАТО: Војници без ознака који делују на Криму су руска војска. Кримски премијер: У локалним јединицама за самоодбрану нема руских војника, преноси Итартас.

22.10 - САД крше сопствене законе тиме што финансијски потпомажу државним ударом постављену владу у Кијеву, саопштило руско Министарство спољних послова, преноси Раша тудеј

19.45 - Ангела Меркел оценила да је акција Русије на Криму "анексиона". Руско министарство спољних послова сматра да је декларација о независности законита, јавља АФП.

16.20 - Осим летова за Москву, отказани сви други летови са аеродрома на Криму. 

14.00 - Проруске снаге преузеле контролу над највећим аеродромом у Симферопољу и забраниле све летове осим оних за Москву или из Москве, јавља АФП.

13.00 - Врховна рада изгласала суспендовање референдума о припајању Крима Русији, преноси Укринформ

11.55 - Парламент Крима изгласао Декларацију о независности тог полуострва која је значајна за предстојећи референдум, јавља Интерфакс.

11.30 - Британија ће у Пољску и Румунију, према граници с Украјином, послати беспилотну летелицу РАФ-а, да би надзирала ситуацију у тој земљи, саопштило министарство одбране те земље, преноси Глас Русије.

11.10 - Доњи дом руског парламента разматраће 21. марта Предлог закона о припајању страних територија које изразе такву жељу, као и убрзање процедуре издавања пасоша грађанима таквих подручја.

Опозвани председник Украјине Виктор Јанукович данас се обратио јавности, по други пут у последњих десетак дана из Русије, поручивши да остаје једини легитимни председник и врховни командант оружаних снага Украјине.

"Остајем не само једини легитимни председник Украјине, већ и врховни командант оружаних снага", рекао је Јанукович на конференцији за новинаре коју је одржао у руском граду Ростову на Дону, у изложбеном центру "Вертол експо".

Додао је да је сигуран да се војници неће "повиновати наређењима криминалаца".

Оценио је да су председнички избори у Украјини који су заказани за 25. мај - "апсолутно нелегитимни и незаконити".

"Чим околности дозволе, а сигуран сам да ће то бити ускоро, наравно да ћу се вратити у Кијев", поручио је опозвани председник.

Према његовим речима, градовима у Украјини патролирају маскирани наоружани људи, а безакоње је у порасту.

Јанукович је рекао да се Крим отцепљује од Украјине, а за развој догађаја на том полуострву, које у недељу организује референдум о отцепљењу и припајању Русији, окривио је противнике који су га отерали с власти.

Јанукович је истакао да је власт у Кијеву преузела "банда ултранационалиста и неофашиста", наводи АФП.

Пре или касније, упозорио је, нове прозападне власти у Украјини биће позване на одговорност за своје акције и патњу кроз коју народ пролази.

"Ми ћемо превазићи ове недаће, народ који сте разочарали у томе ће успети и земља ће се подићи и ујединити", поручио је Јанукович.

Такође је оценио да је америчка финансијска помоћ Украјини незаконита пошто, како је навео, амерички закон не допушта пружање помоћи нелегитимним владама.

"Закон САД не допушта влади да помаже бандитима", закључио је Јанукович.

Посланици кримске скупштине усвојили су Декларацију о независности Крима која је потребна за судске поступке као део уласка украјинског полуострва у састав Русије и од великог значаја за предстојећи референдум, јавила је агенција Интерфакс.

"Овај документ је потребан за судске поступке, као део приступа Крима Русији, али и за референдум о Криму", рекао је портпарол законодавног тела Крима, пренео је радио Глас Русије.

Декларација о независности аутономне области Крима и града Севастопоља" усвојена је са 78 гласова посланика, а био је присутан 81 посланик, саопштио је кримски парламент који власти у Кијеву сматрају нелегалним.

Готово истовремено, украјински парламент изгласао је суспендовање референдума о будућности Крима, којег је Врховни савет Крима заказао за 16. март.

Украјински парламент је позвао Врховни савет Кримске Аутономне Области да до 12. марта поново размотри своју одлуку о расписивању референдума и да је "усклади" са украјинским и кримским уставом, преноси агенција Укринформ.

У случају да Кримски врховни савет не поступи по овом налогу, украјинска Врховна рада је у својој резолуцији запретила како ће покренути поступак за превремени престанак његових овлашћења.

Руска дума ће 21. марта разматрати предлог о припајању страних територија које изразе такву жељу, као што је случај са Кримом, али и убрзање процедуре издавања пасоша грађанима тих подручја.

У међувремену, председник прелазне украјинске владе Арсениј Јацењук оптужио је Русију да својим све већим војним присуством у украјинском аутономном региону Криму покушава да подрије светски безбедносни систем.

Јацењук, који ће у четвртак отпутовати у САД где ће разговарати са америчким председником Бараком Обамом, истакао је да ситуација на Криму не представља сукоб двеју страна.

"Овде је реч о активностима Руске Федерације које имају за циљ да подрију систем глобалне безбедности", пренео је Ројтерс.

"Украјина је и даље отворена за транспарентне преговоре са Русијом ради изградње новог односа у којем ће Москва признати независност Украјине и њен територијални интегритет", рекао је Јацењук у украјинском парламенту.

Брисел припрема санкције Русији

С друге стране, Европска унија се припрема да уведе забрану на путовања, замрзавање имовине и друге рестрикције Русији због њеног неуспеха да се постигне деескалација кризе на Криму, јавио је Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.

Вест о увођењу санкција индиректно је потврдио и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, који је рекао да би ЕУ више волела да избегне конфронтације са Русијом, али да ће морати да припреми адекватан одговор уколико Москва не попусти.

"Уколико викенд прође без неке видљиве промене у понашању Русије, следећи понедељак ћемо у Европском савету морати да размотримо следећи низ мера", рекао је Штајнмајер током посете естонској престоници Талину, преноси Ројтерс.

Британска агенција, позивајући се на своје изворе, јавља да су припреме за увођење санкција већ почеле, а да би званична одлука требало да буде донета на састанку министара спољних послова земаља ЕУ 17. марта.

"Нема знакова деескалације од руске стране, и зато ЕУ можда неће имати избора него да моментално уведе забрану на путовања, замрзне имовину и одложи самит ЕУ-Русија", рекао је један неименовани извор из ЕУ.

На самиту прошле седмице, лидери ЕУ су се сагласили за трофазни процес повећаног притиска на Русију због њеног упада у Украјину, с тиме што ће прво бити прекинути разговори о визном режиму и новом споразуму о партнерству, подсетио је Ројтерс.

На питање када би ЕУ највероватније увела даље санкције Русији, портпаролка високе представнице Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич рекла је да у овом тренутку није одређен ниједан датум.

"Не могу да вам потврдим ниједан прецизан временски оквир за то у овом моменту, али могу да вам потврдим да су припремни послови започети", рекла је она новинарима.

Уколико мере не буду биле спремне за састанак министара спољних послова 17. марта, о томе би могли да разговарају лидери ЕУ на самиту 20. и 21. марта, пренео је Ројтерс.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво