Читај ми!

Формирана војска Крима, "Хладан одговор" НАТО-а

Расте напетост између присталица нових власти у Кијеву и кримских власти. Kрим оформио своjу воjску, како би заштитио грађане од наоружаних група. У уторак почиње "Хладни одговор" НАТО-а у Норвешкој. Руски проглашен службеним језиком у Севастопољу. Власти Крима позвале ОЕБС да пошаље посматраче за референдум.

23.45 - Стални представник Британије Марк Лајал Грант изјавио после седнице СБ УН да се Русија суочава са све већим притиском због Крима. Виталиј Чуркин: На седници није било ничег новог, преноси Итартас.

21.55 - Иза затворених врата почела нова седница Савета безбедности УН посвећена кризи у Украјини.

20.00 - ОЕБС одбио да буде посматрач на референдуму, јер Крим није самостална држава, те не може да позива посматраче.

18.30 - Kримски премиjер Сергеj Aксjонов рекао да jе Kрим оформио своjу воjску, како би заштитио грађане од наоружаних група коjе су илегално присутне на полуострву.

17.15 - Венецијанска Комисија Савета Европе задужена за уставна питања испитаће легитимитет референдума о приступању Крима Русији.

16.00 - Друга група добровољаца од око 40 људи положила у Симферопољу заклетву на верност народу Крима. 

15.20 - Маневри НАТО-а у Норвешкој. Око 16.000 војника из 16 држава НАТО-а у уторак почиње главни део вежби "Хладни одговор", односно увежбавање акција у зимским условима.

13.30 - Проруске снаге на Криму преузеле војну болницу и базу украјинске војске, јавља Интерфакс. У Севастопољу руски војници разоружали војнике у украјинској војној бази, преноси Ројтерс.

11.25 - У руском граду Чељабинск 15.000 људи одржало миран протест подршке руској мањини у Украјини, јавља Глас Русије

9.10 - Становници Крима имаће могућност да изаберу руски или украјински пасош ако Крим постане руска територија, каже проруски премијер полуострва, преноси РИА Новости

До 16. марта, за када је заказан референдум о припајању Крима Русији, остало је шест дана и расту напетости између присталица нових власти у Кијеву и кримских власти. Кримски премијер Сергеј Аксјонов изјавио је да је Крим оформио своју војску, како би заштитио грађане од наоружаних група које су илегално присутне на полуострву. Поморске војне снаге Бугарске, Румуније и САД извешће заједничку вежбу у Црном мору.

Руске трупе отвориле су ватру из аутоматског оружја током преузимања базе украјинских поморских снага на Криму, јавила је агенција Итерфакс позивајући се на изјаву неименованог украјинског официра.

Према његовим речима, руске трупе су провалиле у базу у близини града Бакчисарај нешто после два сата по подне по локалном времену, одузеле мобилне телефоне украјинским војницима и почеле да померају њихова возила.

Ниједан од украјинских војника није повређен, а командант базе покушава да преговара о окончању акције, преноси Ројтерс и додаје да други детаљи за сада нису познати.

Како би надгледали кризу у Украјини, НАТО је саопштио да ће, преко Пољске и Румуније, послати извиђачке авионе "Аваксе".

Припреме за припајање Крима, црноморског полуострва на југу Украјине, Русији већ су почеле, изјавио је кримски проруски премијер, јавља Глас Русије.

У међувремену, власти града Севастопоља, где више од 70 одсто становништва чине Руси, прогласиле су руски службеним језиком за употребу у званичној комуникацији. Ту одлуку је потписао вршилац дужности председника градске управе Севастопоља Дмитриј Белик, пренела је агенција Итартас.

Како је најавио Аксјонов, становници полуострва имаће могућност избора руског или украјинског пасоша, ако Крим постане руска територија.

Пометња око референдума

Кримска изборна комисија већ је поставила одређена правила уочи предстојећег референдума.

Право гласа имаће свако ко је пријављен да живи на Криму. Како наводе агенције, требало би да буде одштампано око два милиона и 200.000 гласачких листића.

У међувремену, отворено је и питање да ли ће на њему учествовати и Татари, којих на Криму има око 250.000.

"Што се мене тиче, верујем да ће Татари који себе сматрају Кримљанима, ван сваке сумње учествовати у референдуму", каже челник Комитета за организовање референдума Михаило Малишев.

Председник татарске скупштине на Криму Рефат Чубаров, који се залаже за бојкот референдума, рекао је да је убеђен да ће Кремљ наместити резултате гласања и затражио је од међународне заједнице да заштити турски народ, кримске Татаре.

"Резултат референдума о судбини Крима је већ одредила Москва", рекао је Чубаров у интервјуу за Ројтерс

Власти Крима позвале су ОЕБС да пошаљу своје посматраче, како би се референдум одржао уз присуство међународних институција.

Међутим, из ОЕБС-а је стигао одговор да Крим не може да позива посматраче, будући да није самостална држава, а самим тим ни чланица ОЕБС-а.

"Колико ми знамо, Крим није чланица ОЕБС-а, тако да би тешко могао да нас позове", рекла је портпаролка те организације.

Она је додала да Украјина, која је једна од 57 чланица ОЕБС, није упутила никакав позив и да ова организација "поштује пуни територијални интегритет и суверенитет Украјине".

Канцеларка Немачке Ангела Меркел поручила је председнику Русије Владимиру Путину да је планирани референдум незаконит и да нарушава Устав Украјине. Путин је рекао да се залаже за дипломатско решење, али да сматра да је одлука власти на Криму да организује референдум - у потпуности легитимна.

Поводом ситуације у Украјини, огласио се и Пекинг. Кинески председник Си Ђинпинг је током телефонског разговора са Меркеловом и америчким председником Обамом позвао све стране да остану смирене и окрену се политичком решењу кризе.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи