Читај ми!

Украјина, сукоб међу демонстрантима

У Кијеву убијен полицајац. Шесторо повређених у сукобима две групе демонстраната. Путин: Помоћ Украјини без обзира на то ко је на власти. Украјински парламент расправља о амнестији ухапшених у протестима. Бивши председник Украјине Леонид Кравчук каже да се земља налази на "ивици грађанског рата".

Кијев и даље балансира на ивици општих сукоба. Под неразјашњеним околностима је убијен полицајац, док је шест особа повређено у сукобу две група опозиционара. Русија ће помоћи Украјини без обзира на то ко буде на власти, рекао Владимир Путин.

Демонстранти се не разилазе са барикада, али су првобитне извештаје о мирном јутру у украјинској престоници демантовале касније вести о убиству полицајца и прилично жестоком судару две ривалске групе опозиционара.

Најмање шест демонстраната повређено је у сукобу две групе демонстраната у згради министарства пољопривреде. Они су повређени гуменим мецима, али полиција тврди да се није мешала у ову кавгу, јер тај део града контролише опозиција.

Истовремено, руски председник Владимир Путин рекао је да ће Русија обезбедити 15 милијарди долара Украјини и смањити цену гаса и ако наредну владу формира опозиција.

"Овај зајам треба да помогне народу, а не Влади Украјине. Људи су ти који пате", рекао је Путин.

"Оставка премијера је важна. Али важна је и амнестија ухапшених демонстраната. Треба да мењамо и владу и правила игре", каже лидер опозиционе партије УДАР Виталиј Кличко.

Додаје да је Микола Азаров требало да поднесе оставку још пре два месеца, као да би сада логичан корак била оставка Виктора Јануковича.

Украјински парламент расправља о амнестији ухапшених у протестима. У случају доласка опозиције на власт, Русија неће укинути олакшице на увоз гаса. Упркос уступцима владе и оставци премијера, опозиција је и ноћас била на барикадама у Кијеву.

Оставка Азарова "био је значајан, али закаснели корак", рекао је председник партије Отаџбина Арсениј Јацењук, који је одбио Јануковичеву понуду да буде премијер.

И бивша премијерка Јулија Тимошенко, за коју опозиција тврди да је у затвору због политичке освете Јануковича, рекла је у уторак да је оставка владе "први стваран резултат борбе народа који је изашао на улице", али и додала да то није довољно. "Не заустављајте се!", поручила је Јулија Тимошенко демонстрантима.

Председник Виктор Јанукович жели да амнестија ухапшених током демонстрација буде условна, да се примени само ако демонстранти напусте државне зграде и оду са барикада.

Бивши председник Украјине Леонид Кравчук рекао је у парламенту да се земља налази на "ивици грађанског рата" и позвао посланике да учине све како би се пронашао излаз из кризе.

"Ово је револуција. Ово је драматична ситуација и ми морамо деловати с највећом одговорношћу", додао је Кравчук.

Седници су присуствовала и друга два бивша украјинска председника - Леонид Кучма и Виктор Јушченко.

Савет Руске Федерације позвао је на прекид страног мешања у послове суверене државе Украјине.

У саопштење о стању у Украјини изражена је "недоумица и забринутост због изјава низа западних политичара који се непромишљено мешају у унутрашње послове Украјине и смишљено провоцирају дестабилизацију стања у земљи", преносе РИА Новости.

Посебну забринутост Савет Федерације је изразио поводом "покушаја опозиције да супротстави интересе једног региона интересима другог, чиме подрива стабилност украјинског друштва".  

У Украјини, европском комесару Штефану Филеу придружила се и висока представница Кетрин Ештон.

Ештонова је у Кијеву позвала на окочање "насиља и застрашивања" и истакла да је потребно да се између власти и опозиције успостави прави дијалог.

"Насиље и застрашивање, са које год стране да долази, мора да буде заустављено", рекла је Ештонова новинарима после састанка са Виктором Јануковичем.

Канада уводи санкције 

У међувремену, Канада је најавила да ће забранити улазак украјинским званичницима који су повезани са кршењем протеста.

И САД помно прате догађаје у Украјини: Aмерички потпредседник Џозеф Бајден разговарао је телефоном с Јануковичем, а председник Барак Обама подржао демонстранте.

Шеф Националне обавештајне службе САД Џејмс Клепер оценио је да украјунски председник Виктор Јанукович одлучан је да остане на власти и вероватно ће употребити силу или неки други нелегалан корак да би се супротставио масовним протестима.

Челник 16 обједињених агенција у САД навео је у писму упућеном Сенату да Јанукович чврсто намерава да не преда власт и да ће по сваку цену да обезбеди да поново буде изабран.

Према његовим речима, руски пакет финансијске помоћи који је Украјина потписала у децембру помоћи ће на кратак рок тој земљи, али ће и повећати утицај Москве на званични Кијев.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да се мора чути глас антивладиних демонстраната у Украјини, као и да је понуда Европске уније о споразуму о придруживању са Украјином и даље отворена, јавља ДПА.

Поједини аналитичари помињу могућност да нови премијер буде тајкун близак опозицији Петро Порошенко.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи