Читај ми!

Берлускони се враћа на велика врата

Договор о реформи изборног система, који је постигaо са демократама, враћа Силвија Берлусконија у центар италијанске политике.

Пошто је прошле године избачен из парламента због пресуде за утају пореза, бивши италијански контроверзни премијер Силвио Берлускони се вратио у центар политике, постизањем договора о реформи са својим ривалом из Демократске партије Метеом Ренцијем.

Берлускони, који још увек предводи опозициону странку Форца Италија, је са Ренцијем постигао споразум по којем ће подржати изборне и уставне реформе, које имају за циљ остваривање веће политичке функционалности у Италији, преноси Би-Би-Си.

Захваљујући садашњем изборном систему, у Италији се на власти годинама смењивала серија климавих политичких коалиција.

То што је Ренци преговарао с Берлусконијем је довело до подела у владајућој коалицији, а нарочито у његовој странци и међу њеним бирачима.

При доласку пред седиште Демократске партије и Берлусконијев и Ренцијев аутомобил су погођени по једним јајетом, а окупљени грађани су Ренцију своје незадовољство изразили и погрдном хуком.

После више од два сата преговора, Берлускони је новинарима изјавио да ће постигнути договор "консолидовати најјаче странке и поједноставити политички систем", док је Ренци истакао да договор фаворизује функционалност управљања земљом и биполарни систем и "елиминише уцењивачку моћ најмањих партија".

Очекује се да ће у италијанском Парламенту да се поведе огорчена борба око предлога реформе, према којој су нарочито нерасположене мање странке, јер би то умањио њихову улогу у будућим владама, оцењује британски јавни сервис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво