Читај ми!

Историјски "минус" у САД

Због леденог ветра температура у САД могла би да падне и до 60 степени испод нуле, упозоравају метеоролози. Чак 35 степени испод нуле измерено у Фаргу у Северној Дакоти. Школе затворене у многим градовима. Екстремна хладноћа и у Канади.

Талас леденог ваздуха, познат као "поларни вртлог", захватио је већи део САД, доносећи историјски ниске температуре.

На америчком средњем западу, температуре су пале далеко испод нуле, а саобраћај је отежан због снажног ветра и снежног покривача, који местимично достиже висину од 30 центиметара, преноси АП.

Власти су затвориле школе у више градова, укључујући Чикаго, Сент Луис и Милвоки, и упозориле мештане да, уколико могу, остану код куће.

У Фаргу, у Северној Дакоти, измерено је 35 степени испод нуле, у Медисону, у Висконсину, 21 степен испод нуле, а у Минеаполису, Индијанаполису и Чикагу 15 степени испод нуле, а метеоролози упозоравају да би због леденог ветра температура могла да падне на чак 50 до 60 степени испод нуле.

Оваква хладноћа већ скоро две деценије није забележена у многим деловима САД.

Градоначелник Индијанаполиса Грег Балард прогласио је највиши ниво ванредног стања у саобраћају, што значи да је свака вожња забрањена, осим у хитним случајевима. Та мера је последњи пут била примењена током снежне олује 1978. године.

Многи путеви у Илиноису су због наноса снега затворени, а на аеродромима на средњем западу, укључујући оне у Чикагу и Сент Луису, отказано је више од 1.000 летова.

У Сент Луису, висина снежног покривача достигла је 25 центиметара, а на дугачком списку институција које су затворене јесу и музеј, зоолошки врт, тржни центри и биоскопи.

У целој држави Минесоти затворене су школе, као и у многим градовима у Висконсину, Илиноису, Индијани и Ајови.

Очекује се да ће сутра чак и у деловима Флориде температуре пасти до тачке смрзавања.

Метеоролози су саопштили да хладан ваздух, који се формира изнад Северног пола или поларних региона и који се обично задржи у Канади, овог пута стиже и до САД.

Снежне падавине, јак ветар и изузетно ниске температуре, који су погодили североисток САД, однели су више од 16 живота.

Већина жртава страдала је у саобраћајним несрећама на клизавим путевима, једна жена оболела од Алцхајмерове болести смрзла се када је одлутала далеко од куће, а једног радника је затрпала хрпа соли за посипање путева.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво