Читај ми!

Ирак, цивили беже из Фалуџе

Велика офанзива ирачке војске у Фалуџи против екстермиста повезаних са Ал Каидом. Хиљаде становника бежи из Фалуџе, због артиљеријске паљбе и ваздушних удара владиних снага, преноси британски Би-Би-Си.

Становници ирачког града Фалуџе беже из тог града због ваздушних напада владиних снага које покушавају да се обрачунају са исламским екстремистима повезаним са Ал Каидом који контролишу град, јавља Би-Би-Си.

Један локални новинар и становник Фалуџе, града у провинцији Анбар, рекао је да је град на мети артиљеријске паљбе и ваздушних удара од понедељка, а да се жестоко бомбардовање наставља.

На удару је неколико градских округа - Ел Аскари на истоку, Ел Шухада на западу, Ел Назал и Ел Андалус у централном делу и Ел Џугхифи на северу.

"Војска користи војни камп Тарик на источном ободу Фалуџе као лансирни полигон за своје нападе. Хиљаде породица је напустило своје куће и отишло у оближња села, у страху за своје животе, а и стога што у граду владају велике несташице хране и горива", рекао је новинар.

Егзодус је уследио пошто је влада признала да је изгубила контролу над градом, који се налази западно од Багдада. Фалуџу су освојили екстремисти повезани са Ал Каидом из група Исламска држава у Ираку и Леванту, и племена која су им лојална.

Један виши регионални командант ирачке војске, потпуковник Рашид Флеих рекао је да ће бити потребно "два до три дана" да се истерају екстремисти из Фалуџе и Рамадија у коме се такође воде борбе.

И САД и Иран су понудили Ираку војну подршку, али не и војнике.

Фалуџа, симбол тероризма

Би-Би-Си наводи да је Фалуџа међу Ирачанима симбол тероризма, јер представља нуклеус Ал Каиде у њиховој земљи. После америчке инвазије 2003. Ал Каида се базирала у Фалуџи, где се десило и неколико бруталних убистава странаца.

Последњих месеци сунитски екстремисти су учестали са нападима широм Ирака, док су шиити узвратили крвавим одмаздама, што је све подстакло бојазни да би се верски рат из 2006. и 2007. могао вратити у пуном обиму.

Последња ескалација насиља у Анбару почела је пошто је ирачка војска разбила један протестни камп сунитских Арапа у понедељак у Рамадију.

Сунити су гневни јер су, како кажу, маргинализовани од стране шиитске владе. Наводе да је њихова мањинска заједница на мети антитерористичких мера које су уведене да се заустави раст верског насиља.

УН су у среду саопштиле да је у 2013. у Ираку убијено најмање 7.818 цивила и 1.050 припадника снага безбедности. То је највећи број убијених у последњих неколико година у Ираку, али и даље знатно мање од неславних рекорда постигнутих током сукоба 2006. и 2007. године.

Америчке снаге окончале су 2010. борбене мисије у Ираку, који су напустиле крајем 2011, после осам година.

У одвојеном насиљу данас је у неколико бомбашких напада у Багдаду погинуло најмање 19 људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво