Читај ми!

Берлускони избачен из парламента

Због осуде за утају пореза, италијански сенат одузео посланички мандат бившем премијеру Силвију Берлусконију. Тиме се онемогућава да Берлускони у наредних шест година поново буде изабран у парламент.

Италијански парламент одузео је посланички мандат бившем премијеру Силвију Берлусконију због осуде за утају пореза.

Како наводи Ројтерс, председавајући Сената прогласио је Берлусконија недостојним места у парламенту, пошто је одбачен низ амандмана његових присталица о предлогу за избацивање.

Тиме се онемогућава да Берлускони у наредних шест година буде поново изабран у парламент, али то не мора да значи и крај његове политичке каријере.

Берлускони је до пред само гласање остао пркосан, па је у обраћању присталицама испред своје резиденције у Риму прогласио данашњи дан "даном жалости за демократију".

Он је том приликом такође оптужио државно тужилаштво да против њега већ 20 година води "политички прогон".

Уочи расправе, председник Сената Пјетро Грасо рекао је да су сенатори позвани да дискутују о "поништавању избора сенатора Берлусконија" у складу са законом усвојеним прошле године да се особама које су осуђене за кривично дело забрани да уђу у парламент.

Бивши премијер, који је осуђен на казну од четири године затвора, а која се може смањити на годину дана кућног притвора или друштвено корисног рада, тврди да је недужан и да је жртва левичарски оријентисаних судија.

Берлусконијева партија Напред Италија (Forca Italia) синоћ је званично повукла подршку владајућој коалицији, неколико сати пред гласање о буџетском предлогу за 2014. годину и дан уочи гласања о судбини Берлусконија у Сенату.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво