Двоје француских новинара убијено у Малију

Отето и убијено двоје француских новинара у северном делу Малија, а њихова тела су остављена на путу поред возила којим су превезени. У том делу земље у току оружана побуна коју сузбијају трупе Уједињених нација и Француске.

Двоје француских новинара отето је и убијено у северном делу Малија, а њихова тела су остављена на путу поред возила којим су превезени, рекао је у Паризу француски министар за европске и спољне послове Лорен Фабијус.

По његовим речима, убијени су 51-годишња Гислен Дипон и 58-годишњи Клод Верлон који су радили за државни Радио Франс ентернасионал.

Новинари су убијени на северу Малија где је у току оружана побуна коју сузбијају трупе Уједињених нација (УН) и Француске.

Председник Франуцске Франсоа Оланд, по чијем је наређењу у јануару почела војна акција у Малију, одржао је данас састанак с неколико кључних министара.

Та акција била је усмерена против припадника терористичке мреже Ал Каида и других радикалних група на северу Малија, чиме се Француска умешала у судбину Малија, своје некадашње колоније на западу Африке.

Према речима Фабијуса, новинаре је у суботу отела наоружана група после снимања интервјуа с једним вођом побуњеника Туарега у граду Кидал где владају побуњеници. Тела новинара нађена су 12 километара од Кидала.

Фабијус је најавио акцију да би се нашле убице, али није изнео детаље.

У тој области оперишу и побуњеници који се повезују са Ал Каидом и туарески сепаратисти Националног покрета за ослобођење области Азавад на северу Малија (НМЛА).

"Убице су они против којих се ми боримо, а то су терористичке групе које одбијају демократију и изборе", истакао је Фабијус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се