Читај ми!

Преминуо нациста Ерих Прибке

Један од последњих живих нацистичких злочинаца Ерих Прибке, умро је у Риму у 101. години.

Бивши СС официр, нацистички злочинац Ерих Прибке, одговоран за један од најтежих масакара у Италији, умро је у Риму, у 101. години.

Прибке је служио казну доживотног затвора због масакра познатог као Ардеатинске пећине у близини Рима, у коме је у марту 1944. убијено 335 мушкараца, махом дечака, међу којима 26 Јевреја.

Злочин је извршен по наређењу Адолфа Хитлера, у знак одмазде због напада италијанских партизана на касарну нациста у Риму, када су убијена 33 припадника СС јединица.

Пре тога, Прибке је био један од главних мучитеља и убица у римском штабу СС -а и Гестапоа.

Прибке је после рата чак дочекао пензију отворено радећи као наставник у Аргентини, а 1995. изручен је Италији, где је 1998. осуђен на доживотну казну, која је 2003. преиначена у кућни притвор због његовог здравственог стања, пренела је АНСА.

Римска јеврејска заједница оштро је протестовала када је 2007. Прибке добио посао као преводилац, као и због прославе његовог 100. рођендана, 29. јула ове године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи