Читај ми!

Нобел за физику Хигсу и Англеру

Британац Питер Хигс и Белгијанац Франсоа Англер добитници су Нобелове награде за физику за теоретско откриће механизма који доприноси разумевању порекла масе субатомских честица.

Добитници Нобелове награде за физику за 2013. годину су Британац Питер Хигс и Белгијанац Франсоа Англер, саопштила је Шведска краљевска академија науке у Стокхолму.

Научници су награду добили за "теоријско откриће механизма који доприноси разумевању порекла масе субатомских честица, што је недавно потврђено отрићем основне честице", саопштила је Краљевска академија.  

Како се наводи у саопштењу, то је потврђено експериментима АТЛАС и ЦМС у Великом хадронском сударачу честица Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Своје револуционарне теорије научници су изложили независно још 1964. године, а потврђене су откићем "Хигсовог бозона" 2012. године у ЦЕРН-у. "Хигсов бозон" се такође често назива и "Божја честица". 

То је био значајан корак у познавању фундаменталне структуре материје и том приликом су се професори Хигс и Англер први пут састали.

Физичари сматрају да је "Хигсов бозон" кључ објашњења структуре елементарних честица, односно да, као механизам по којем елементарне честице добијају масу, потврђује теорију Стандардног модела у физици елементарних честица.

Англер је рођен 1932. године. Докторирао је на Универзитету у Бриселу, где је професор емеритус.

Хигс је рођен 1929. године. Докторирао је на лондонском Универзитету Кингс колеџ. Професор емеритус је на Универзитету у Единбургу. 

Објава добитника каснила је један сат, што је веома неуобичајено. Академија није одмах саопштила разлоге кашњења, већ је само навела на Твитеру да "још заседа".

Шведска краљевска академија одлучује о добитницима већином гласова на дан саопштавања имена награђених.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво