Читај ми!

Нобел за медицину тројици научника

Џејмс Ротман, Ренди Шекман и Томас Зидхоф добитници су овогодишње Нобелове награде за медицину или физиологију. Тројица научника награђени су за истраживање "транспортног система у ћелијама".

Двојица Американаца, Џејмс Ротман и Ренди Шекман, и Немац Томас Зидхоф добитници су овогодишње Нобелове награде за медицину или физиологију, саопштено је у Институту Каролинска у Стокхолму.

Тројица научника награђени су за откриће "механизма који регулише саобраћај везикула, главни транспортни систем у нашим ћелијама".

"Свака ћелија је фабрика која производи и извози молекуле. Ти молекули се унутар ћелије крећу у малим пакетићима који се зову везикуле. Тројица добитника Нобела открила су молекуларне принципе који управљају начином на који се ова материја испоручује на право место у право време у ћелији", наводи се у образложењу награде.

Ренди Шекман је пронашао сет гена који су потребни за кретање везикула.

Џејмс Ротман размрсио је протеински механизам који омогућује везикулама да се спајају са њиховим метама како би омогућиле трансфер материје.

Томас Зидхоф је открио на који начин сигнали дају инструкције везикулама да прецизно ослободе своју материју.

Путем ових открића, Шекман, Ротман и Зидхоф пронашли су изузетно прецизан контролни систем за транспорт и испоруку ћелијске материје.

Поремећаји у овом систему имају штетне последице и доприносе стварању неуролошких болести, дијабетеса и болести имуног система, указује се у образложењу награде.

Ротман је професор на Универзитету Јејл у Њу Хејвену у Конектикату, Шекман је професор на Одељењу за молекуларну и ћелијску биологију на Универзитету Беркли у Калифорнији, док је Зидхоф професор молекуларне и ћелијске физиологије на Универзитету Стенфорд.

Лауреати ће поделити и новчану награду од осам милиона шведских круна, то јест 1,2 милиона долара.

Награда за медицину прва је у низу, а наредних дана биће саопштена и имена добитника Нобелове награде за физику, хемију, економију, књижевност и мир.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се